Cui nu-i place cafeaua? În special cafeaua instant, simplu și rapid de făcut, totul la un preț accesibil. Deși îți lasă gura apă numai când te gândești la o ceașcă fierbinte de 3 în 1, cappuccino sau frappe, aceste pliculețe ieftine sunt pline de E-uri și substanțe chimice care îți pot afecta grav sănătatea.

Pliculețele 3 în 1, otrava din magazine

Într-un plic 3 în 1 găsim doar 7,5% cafea instant, în rest doar:

  • – 50% zahăr;
  • – sirop de glucoză;
  • – ulei vegetal hidrogenat;
  • – corectori de aciditate (fosfaţii menţionaţi);
  • – proteină din lapte (0,8%);
  • – sare;
  • – emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi);
  • – antiaglomerant (dioxid de sodiu);

De altfel, Hong Kong Consumer Council, organismul de control care veghează asupra intereselor consumatorilor, a detectat prezența unei substanțe cancerigene în peste 95% dintre mostrele de cafea analizate şi disponibile pe piața locală.

Așadar, autoritățile locale au testat 49 de tipuri de cafea și a găsit un cancerigen genotoxic în 47 dintre ele, acrilamida, care este produsă din aminoacizi liberi și din reducerea zaharurilor din alimente la temperaturi ridicate, relatează scmp.com

Cafeaua instant, pericol pentru sănătatea ta

Studiile au fost efectuate pe mostre de cafea boabe, capsule, pudră, precum și cafea instant, aceasta din urmă fiind cea care conținea cel mai mare procent de acrilamidă, între 160 și 790 de micrograme pe kilogram, în timp ce la alte tipuri s-a găsit între 53 și 240 micrograme de acrilamidă, potrivit sursei menționate.

Cele mai înalte niveluri au fost detectate în varietatea Taster’s Choice a companiei elvețiene Nestlé, ai cărei purtători de cuvânt au declarat că produsele lor respectă reglementările actuale atât în ​​Hong Kong, cât și în restul lumii.

Doar două produse, OPAL Coffee și Coffee Academics’s TCA House Blend, nu au prezentat nicio urmă de cancerigen, ceea ce a arătat că este posibilă prevenirea formării respectivei substanțe pe parcursul diferitelor faze de producție a cafelei, a declarat Nora Tam Fung-yee, președintele comitetului de cercetare și testare.

De asemenea, aceasta a subliniat că, în momentul de față, în Hong Kong nu există un ghid care să reglementeze nivelurile de acrilamidă din alimente.

„Consumatorii ar trebui să fie conștienți de cât de mult și cât de des beau cafea pentru a reduce consumul de acrilamidă”, a mai spus Nora Tam Fung-yee.

În general, acrilamida din cafea poate fi periculoasă dacă este introdusă în corp ca urmare a unui consum exagerat de cafea de proastă calitate.