Noua componenţă a Biroului Permanent a fost aprobată cu voturi 82 de voturi pentru, două voturi împotrivă şi patru abţineri. Votul a fost secret şi electronic.

Pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 funcţii în Biroul Permanent cinci au revenit grupului PSD, care este format din 41 de senatori şi are o pondere în structura Camerei superioare a Parlamentului de 33,21%.

Este vorba de o funcţie de vicepreşedinte, care va fi ocupată de senatorul Petru Filip, de doi secretari – Valentin Calcan şi Vasile Cosmin Nicula şi de doi chestori – Alexandru Cordoş şi Florin Constantinescu.

Funcţia de lider al grupului parlamentar al PSD va fi ocupată şi în această sesiune parlamentară de Ilie Sârbu.

Democrat-liberalii, având 34 de senatori (incluzându-l şi pe senatorul Iulian Urban care este senator independent, dar afiliat grupului PDL din Senat) şi o pondere de 27,54%, vor fi reprezentaţi, în conducerea Senatului, de Radu Berceanu – vicepreşedinte, Gheorghe David şi Alexandru Pereş – secretari. Grupului PDL nu i s-a oferit, în timpul negocierilor dintre liderii de grupuri şi funcţia de chestor.

Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat va fi în continuare Cristian Rădulescu.
Grupului parlamentar PNL din Senat, care este format din 27 de senatori, cu o pondere în structura Senatului de 21,87%, i-au revenit două funcţii, fără funcţia de preşedinte al Senatului, care este ocupată de senatorul Crin Antonescu.

Funcţia de vicepreşedinte va fi astfel ocupată de Dan Radu Ruşanu, iar funcţia de chestor revine senatorului Ioan Ghişe.

Funcţia de lider al grupului senatorilor liberali va fi ocupată tot de Mario Oprea.

Grupul progresist, format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, şi-a păstrat funcţia de vicepreşedinte, ocupată şi în sesiunea anterioară tot de Laurenţiu Chirvăsuţă.

Liderul grupului va fi şi în această sesiune parlamentară Şerban Mihăilescu.

Tot un reprezentat în Biroul Permanent al Senatului va avea şi grupul parlamentar al UDMR, format din şapte senatori (pondere de 5,67%). Este vorba de Verestoy Attila care va ocupa funcţia de chestor al Senatului.

Liderul grupului UDMR din Senat va fi tot Andras Fekete Levente.
Grupul independenţilor nu va avea niciun reprezentat în Biroul permanent, senator independent, la acest moment, fiind numai Mircea Geoană, fost preşedinte al acestei Camere.

Funcţiile din Biroul Permanent, cu excepţia funcţiei de preşedinte al Senatului, şi cele de la conducerea comisiilor se negociază, pe baza algoritmului politic, la începutul legislaturii, partidele nominalizându-şi reprezentanţii pentru acestea la începutul fiecărei sesiuni.

După aprobarea noii componenţe a Biroului Permanent, acesta se reuneşte într-o scurtă şedinţă, urmând ca apoi să se revină în plenul Senatului pentru a se discuta proiectele înscrise pe ordinea de zi.

La acest moment, cvorumul necesar lucrărilor plenului Senatului este de 62 de senatori, în total fiind 122 de senatori.
Sursa: Agerpres