Premierul George Papandreou a prezentat luni seara măsuri de reducere a deficitului bugetar al Greciei. Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a declarat sec că a luat act de anuţul Greciei, iar investitorii n-au primit bine vestea.

Premierul grec a anunţat planul de redresare a deficitului bugetar. În locul unor măsuri drastice ca în cazul Islandei, executivul de la Atena a propus ca soluţie de creştere a veniturilor bugetare combaterea corupţiei , a evaziunii fiscale şi impozitarea cu 90% a veniturilor bancherilor. Iar pentru reducerea cheltuielilor, măsurile anunţate au fost: reducerea personalului bugetar, îngheţarea salariilor mari din sectorul bugetar (care depăşesc 2.000 de euro) şi limitarea cheltuielilor sociale.

Autorităţile europene şi agenţiile de rating au exercitat presiuni asupra Greciei să urmeze exemplul Islandei şi să reducă salariile din sectorul public şi beneficiile sociale, în vederea diminuării deficitului bugetar, estimat la 12,7% din PIB în 2009.

Executivul a menţinut însă angajamentul de majorare a salariilor angajaţilor cu remuneraţii mici din sectorul public.

„Am luat notă de angajamentul guvernului grec de reducere a deficitului şi datoriilor publice”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Joaquin Almunia.

Bugetul anului 2010 discutat în Parlament şi declaraţia lui Papandreou sunt paşi în direcţia bună, a adăugat el.

„Aşteptăm cu nerăbdare explicaţii privind programul de stabilitate, măsuri concrete care să consolideze ajustarea bugetară în 2010”, a mai spus comisarul european.

Pe pieţele financiare, prima de risc pentru obligaţiunile guvernamentale elene cu scadenţă la zece ani a crescut de la 2,31 la 2,57 puncte procentuale peste obligaţiunile de referinţă emise de Germania.

Bursa din Atena este în scădere, iar titlurile bancare au coborât cu până la 2,9%, în condiţiile în care analiştii consideră că economia Greciei are nevoie de măsuri mai ferme.

Sursa: Mediafax