Reprezentantii celor mai bogate sapte tari din lume (ministrii de finante si guvernatori ai bancilor centrale) au anuntat elaborarea unui plan de actiune pentru combaterea crizei financiare internationale. In cadrul reuniunii de la Washington, grupul G7 s-a angajat prin intermediul unui plan de actiune cu cinci puncte sa impiedice falimentul oricarei banci importante.

„G7 a decis astazi ca situatia actuala necesita actiuni urgente si exceptionale. Ne angajam sa continuam impreuna efortul de stabilizare a pietelor financiare si reluarea fluxului de creditare, pentru a sustine cresterea economica globala”, se arata in comunicatul Trezoreriei Americane in numele G7.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia si SUA se angajeaza astfel sa ia masuri decisive si sa foloseasca toate caile posibile pentru a sustine institutiile financiare de o importanta sistemica, pentru a impiedica falimentul acestora.

Cel de-al doilea punct al planului elaborat in cadrul reuniunii G7 se refera la adoptarea tuturor masurilor necesare  pentru deblocarea creditelor si a pietelor monetare, astfel incat institutiile financiar-bancare sa aiba acces larg la lichiditati si capitaluri.

De asemenea, membrii G7 sa-au angajat sa faca in asa fel incat bancile sa poata dispune de capitaluri pentru a le reda increderea pe piata si a putea sa acorde in continuare imprumuturi populatiei si societatilor comerciale.

Mai mult, conform documentului publicat la Washington, membrii G7 sustin adoptarea unor masuri care ar putea increderea deponentilorin securitatea economiilor lor, prin intermediul unor garantii robuste si coerente.

Nu in ultimul rand, membrii celor mai bogate sapte tari din lume s-au aratat dispusi sa ia toate masurile necesare pentru deblocarea pietei creditelor ipotecare, factor ce sta la originea actualei crize financiare internationale.

„Aceste masuri ar trebui luate in asa fel incat platitorii de taxe sa fie protejati si de asemenea, sa fie evitata provocarea de daune altor state. Vom folosi parghiile macroeconomice cat mai adecvat si in functie de nevoi. Sustinem cu convingere rolul crucial al Fondului Monetar International (FMI) in asistarea tarilor afectate de criza financiara. Vom accelera implementtarea integrala a recomandarilor Forumului pentru Stabilitate Financiara si suntem convinsi de necesitatea reformei sistemului financiar. De asemenea, vom intari in continuare cooperarea noastra si vom colabora si cu alte state pentru a putea duce la bun sfarsit acest plan”, se arata in incheierea documentului comun al statelor G7.