Astfel, până la finalul sezonului estival, pe Litoral vor acționa echipe mixte de control formate din inspectori de specialitate de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABA D-L) și din cadrul celorlalte administrații bazinale din țară, împreună cu jandarmi și polițiști din cadrul Ministerului Administrației și Internelor. Aceștia vor fi coordonați de un inspector de gospodărire a apelor din cadrul Inspecției Apelor – ANAR.  

În conformitate cu OUG nr.19/2006 (actualizată) privind utilizarea turistică a plajei Mării Negre și controlul activităților desfășurate pe plajă, echipajele de control vor verifica modul de desfășurare a activităților turistice pe plajă, având în vedere că ABA D-L are în derulare un număr de 283 contracte comerciale și 53 de contracte în stadiul de adjudecare. Lungimea totală de plajă administrată de ABA D-L este de 68,6km (Vama Veche – Năvodari).

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că, în urma verificărilor întreprinse de Inspecția Bazinală din cadrul ABA D-L la sectoarele de plajă amenajate pentru sezonul estival 2016, inclusiv a suprafețelor reabilitate din fonduri europene, s-a constatat existența unor construcții provizorii (demontabile) în diferite stadii de execuție fără a fi autorizate, dar și folosirea plajelor reabilitate în scop turistic. Toți operatorii de plajă aflați în această situație au primit notificări pentru remedierea imediată a neregulilor.

Totodată informăm că, prin decizia directorului general al ANAR, dl. Nicolae Bărbieru, a fost aprobată solicitarea de suspendare din funcția de director al ABA D-L a domnului George Papari. Atribuțiile de director al ABA D-L au fost preluate de domnul Adrian CHERA, director tehnic Exploatare Lucrări Hidrotehnice în cadrul instituției.