Cinci piraţi somalezi, primii judecaţi în Europa, au fost condamnaţi joi la cinci ani de închisoare de către Tribunalul din Rotterdam, deoarece au atacat, la 2 ianuarie 2009, un cargobot turc în Golful Aden.

„Curtea îi condamnă pe acuzaţi la o pedeapsă cu închisoarea pe o durată de cinci ani”, a declarat preşedintele Tribunalului, Jan Willem Klein Wolterink, subliniind că pirateria este o faptă care trebuie pedepsită.

Somalezii, cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, erau urmăriţi pentru atacarea unui cargobot turc înregistrat în Antilele olandeze. Ei au acţionat la bordul unei ambarcaţiuni rapide, fiind dotaţi cu arme de foc.

O pedeapsă de şapte ani de închisoare a fost solicitată la 26 mai de Parchet împotriva celor cinci acuzaţi, care riscau până la 12 ani de închisoare. Procesul acestora s-a deschis la 25 mai.

Reţinuţi de Forţele Navale daneze, piraţii au fost predaţi autorităţilor olandeze în Bahrian. După ce au fost transferaţi la 10 februarie 2009 în Olanda, piraţii au fost plasaţi în arest preventiv.

SURSA: Mediafax