Săptămână dificilă pentru investitorii în acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, aproape toţi emitenţii înregistrând corecţii importante, ca urmare a scăderilor de pe pieţele externe de capital.

Totul a început cu scăderea de aproape nouă procente pentru indicele principal din China, Shanghai Composite, din şedinţa de marţi, ca urmare a îngrijorărilor cu privire la adoptarea de către autorităţile din China a unor măsuri care să descurajeze speculaţiile cu acţiuni. Aceasta este cea mai importantă scădere zilnică din ultima decadă şi vine după ce, anul trecut, piaţa bursieră a cunoscut o creştere de 130 de procente. Prăbuşirea indicelui a adus scăderi pe cea mai mare parte a pieţelor de capital, mai afectate fiind cele din ţările emergente.

Spre exemplu, piaţa americană de capital a înregistrat marţi una dintre cele mai mari scăderi istorice, cu uşoare momente de panică printre investitori. Indicele Dow Jones Industrial Average a încheiat şedinţa de marţi în declin cu 415 puncte (3,3%), aceasta fiind cea mai slabă zi după septembrie 2001, deşi pe parcursul şedinţei scăderea a fost mult mai importantă. Istoric, indicele a scăzut doar de cinci ori cu mai mult de 500 de puncte, cea mai importantă fiind scăderea de 684 puncte din 17 septembrie 2001.
Şi pieţele din zonă au înregistrat, în ultima săptămână, (valori până vineri, ora 15:00) scăderi importante, de peste nouă procente pentru piaţa din Polonia monitorizată de indicele PTX calculat la Viena în euro, de 7,2% pentru piaţa rusească (indice RTX) şi de peste 5,5% pentru Cehia şi Ungaria. Scăderi similare am înregistrat şi pe pieţele europene consacrate: 6% pentru indicele DAX din Germania, 5,3% pentru CAC 40 (Franta) şi 4,6% pentru FTSE din Anglia.

Pe piaţa de la Bucureşti, cele mai afectate au fost, în continuare, acţiunile societăţilor de investiţii financiare, care au pierdut faţă de săptămâna precedentă peste opt procente. Indicele principal BET a pierdut 3,8%, iar BET C, 1,7%. Deşi pe extern corecţia se manifestă destul de puternic în Europa, în special în sectorul financiar, pe parcursul şedinţei de marţi, când şi piaţa de la Bucureşti era deschisă, ne-au surprins creşterile de aproape 4% pentru acţiunile celor trei bănci listate, acţiunile BRD Société Générale înregistrând chiar un nou maxim istoric, la 23,6 lei/acţiune. 

Influenţa pieţelor externe s-a văzut la Bucureşti începând cu şedinţa de miercuri, probabil şi din cauza faptului că şedinţa de la Bucureşti se închide când pieţele europene sunt abia la jumătatea perioadei de tranzacţionare, iar pieţele americane se deschid la ora 16:30. Pe parcursul acestei şedinţe, cu câteva excepţii nesemnificative, toţi emitenţii au înregistrat deprecieri pentru cursurile de tranzacţionare. Spre exemplu, acţiunile BRD au pierdut miercuri 5,5%, iar după o stabilizare uşoară joi au mai pierdut încă 5,4% în şedinţa din finalul săptămânii.

Pentru perioada imediat următoare este de urmărit dacă nivelul de la 8.500 de puncte pentru indicele BET, dat de maximul din februarie şi din octombrie 2006, va rezista ca suport, în timp ce pentru BET FI estimăm cel mai important nivel suport la aproximativ 55.000 de puncte.

26-1556-1.jpg

26-1557-2.jpg

26-1558-a.jpg26-1559-b.jpg

26-1560-c.jpg