După discuţii şi tergiversări, care au durat trei luni de zile, Guvernul a renunţat la planurile grandioase pentru organizarea Revelionului Integrării, lăsând totul pe seama Primăriei Capitalei. Instituţia promite un spectacol… „ce n-a văzut Parisul“.

În septembrie, când a luat decizia să marcheze la cumpăna dintre ani intrarea României în UE, Guvernul Tăriceanu dorea ca Revelionul Integrării să fie o petrecere fastuoasă în Bucureşti. Oficialii plănuiau să facă un spectacol „ce n-a văzut (micul) Paris“ în faţa Palatului Parlamentului. Se vehiculase şi un buget: 3,3 milioane de euro! Au început discuţiile şi, în cel mai pur stil dâmboviţean, ideea a început să băltească. A „băltit“ până la începutul lui decembrie, când reprezentanţii guvernului şi-au amintit de Revelion şi… au aruncat pisica în curtea Primăriei Capitalei. Bugetul a fost scurtat: un milion de euro, bani proveniţi din bugetul primăriei. „Comparativ cu anul trecut, suma alocată pentru organizarea revelionului este oricum mai mare cu 40%“, afirmă Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei. Reprezentanţii Primăriei au decis pe ultima sută de metri ca Revelionul să fie organizat, în mod tradiţional, în Piaţa Universităţii. „E destul de târziu pentru a face totul ca la carte, având în vedere că tot proiectul îl gândisem şi-l demarasem pentru anvergura dorită la acea vreme“, declară Mădălina Negrea, şef serviciu relaţii publice Arcub, Centrul de Proiecte Culturale din cadrul Primăriei Bucureşti.

Pe hârtie, planul pentru Revelionul Integrării arată ca…de un milion de euro. Toate clădirile din Piaţa Universităţii vor fi luminate cu efecte speciale. Între clădirea Facultăţii de Arhitectură şi Universitate va fi o zonă comercială, iar în zona fântânii vor fi globuri care vor creea jocuri de lumini. Două scene vor fi amplasate în faţa Teatrului Naţional, iar la intrarea de la metrou vor fi montate neoane albastre, ce vor stiliza o poartă, pentru a sublinia conceptul petrecerii: aderarea României la UE. „Eu am ales tema! Toate decorurile vor fi pe nuanţe de albastru, galben şi alb. Fără nicio intenţie politică sau de altă natură, aşa cum spunea, în glumă, premierul“, declară cu mândrie viceprimarul Capitalei.
Focurile de artificii vor costa 300 de mii de euro
Organizatorii au declarat că cei mai mulţi bani sunt alocaţi pentru suportul tehnic al evenimentului. Este vorba de iluminatul scenelor şi al clădirilor din piaţă (cu o putere de 1,5 megawaţi), precum şi de focul de artificii care va dura o jumătate de oră. Toate aceste servicii vor fi furnizate de o singură firmă: Stage Expert. Cum s-a ajuns la colaborarea cu aceasta? „S-a demarat organizarea unei licitaţii, la care au participat mai multe societăţi. Compania câştigătoare urma să se ocupe de amplul proiect de la Palatul Parlamentului. Când totul s-a schimbat, am decis să lucrăm doar cu Stage Expert şi s-a negociat direct cu o singură sursă“, spune Mădălina Negrea. Potrivit organizatorilor, Stage Expert va gestiona pentru servicii un buget de aproximativ 700.000 de euro. Din cauza timpului scurt, firma a subcontractat o parte din activitate către compania germană Procon, care a colaborat la organizarea Jocurilor Olimpice de la Atena şi la petrecerea ocazionată de integrarea Ciprului în UE.

16-773-03_razvanmurgeanu_rompres.jpg

Scumpul Revelion al Integrării
«Comparativ cu anul trecut, suma alocată pentru organizarea revelionului din Piaţa Universităţii este mai mare cu 40%.»
Răzvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei 

În ceea ce priveşte onorariile pe care le vor primi trupele ce se vor perinda pe scenă (Iris, Voltaj, Proconsul sau Ştefan Hruşcă), organizatorii au păstrat secretul, în ciuda faptului că onorariile sunt plătite din bani publici. „Sumele sunt confidenţiale şi ţin de box-office-ul fiecăruia. Au fost aleşi în funcţie de calitate şi ne asumăm alegerile făcute“, justifică Mădălina Negrea. Cu toate acestea, organizatorii susţin că pentru toate concertele se vor cheltui în total aproape 300.000 de euro.
Pentru discursul preşedintelui Traian Băsescu, organizatorii au pregătit „o exclusivitate“. „Este vorba de o instalaţie care va arbora steagul european ce va constitui fundalul pentru mesajul preşedintelui din noaptea de Anul Nou. Instalaţia va costa 35.000 de euro şi este pregătită special pentru momentul aderării României la UE“, precizează Negrea.
La o asemenea petrecere nu puteau să lipsească musafiri europeni: Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, Josep Borell, preşedintele Parlamentului European, Emma Nicholson, Jonathan Scheele şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vinţan, toate aceste personalităţi au confirmat participarea la Revelionul… României.  

Graba strică… petrecerea
«E destul de târziu pentru a face totul ca la carte, având în vedere că tot proiectul îl gândisem şi-l demarasem
pentru anvergura dorită la acea vreme.»

Mădălina Negrea, şef serviciu relaţii publice Arcub