Pentru intreg anul 2002, valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni ale companiilor listate la LSE a depasit 1.800 miliarde lire sterline. Piata londoneza a actiunilor este impartita in sase mari categorii, in functie de dimensiunile companiilor, de provenienta acestora (companii multinationale sau companii britanice), de sectorul de activitate sau de numarul de actionari. Astfel, numarul total al companiilor listate la Londra este de 2.828, dar bursa a lansat trei indici distincti pentru primele 700 companii, alese in functie de capitalizare: FTSE 100, FTSE 250 si FTSE 350.

Indicele bursei londoneze care include toate companiile listate – FTSE – a inregistrat o puternica depreciere in 2002. Dupa o valoare maxima atinsa in martie 2002, cand fluxul de investitii a atins nivelul maxim ca urmare a retragerii unor fonduri de investitii de pe piata americana, FTSE a scazut incontinuu pana la sfarsitul anului. Preturile actiunilor au urmat un trend asemanator, mai mult de 70% din titlurile listate la LSE inregistrand scaderi in raport cu luna martie 2002. Exceptie au facut companiile din domeniul telecomunicatiilor si societatile de investitii. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate de actiunile companiilor din domenii ca transporturile aeriene, asigurari, petrolier.

Dar piata actiunilor reprezinta doar o treime din piata de capital londoneza. Prin London Stock Exchange se pot tranzactiona bonduri, obligatiuni, titluri de valoare, optiuni pe actiuni sau alte produse derivate din acestea. Valoarea totala a tranzactiilor inregistrate in LSE in 2002 cu toate aceste produse financiare depaseste 5,6 miliarde lire sterline.
Analistii pietei sustin ca, anul trecut, cele mai rentabile plasamente (avand in vedere si riscul redus al acestora) s-au dovedit obligatiunile si bondurile emise de tari cu economii emergente. In acest context, bancile de investitii au preferat plasamente in bonduri emise de state precum Romania, Bulgaria sau Croatia, care ofera o dobanda de peste 5% pe an.
Prognozele realizate de analistii pietei londoneze estimeaza pentru 2003 o revenire lenta a preturilor pentru actiunile din domeniul petrolier si o crestere pentru companiile cu activitate in productia bunurilor de larg consum. Pentru domenii precum industria farmaceutica s-a prognozat un an de stationare, iar pentru companiile de transport aerian, va continua declinul.

Oferta variata pentru toate buzunarele

· Actiuni emise de 2.828 de companii, dintre care peste 350 de companii multinationale.

· Bonduri emise de state care au nevoie de finantare, cu dobanzi intre 3,5 si 9% pe an, peste dobanda oferita de banci la depozite (aproximativ 2,5% pe an). Tranzactiile cu bonduri insumeaza peste 1.000 de miliarde de lire sterline anual.

· O oferta variata de obligatiuni, pornind de la cele emise de companii pana la obligatiuni similare celor emise in Romania de autoritati locale. Dobanda oferita pentru aceste plasamente este in general cu un procent mai mare decat dobanda minima la bonduri.

· Optiuni si alte instrumente derivate (GDR).

Cum ajunge investitorul roman in City

Internetul, telefonul si cateva banci romanesti sunt vehiculele prin care se ajunge la bursa londoneza. Putine societati de brokeraj autohtone sunt in stare, in acest moment, sa le acorde servicii de consiliere sau macar informatii celor care vor sa intre pe piata londoneza de capital, una dintre cele mai mari din lume.

Chiar daca de la 1 ianuarie 2003 s-au liberalizat investitiile in actiuni ale unor societati cotate la bursele din strainatate, modalitatile practice prin care un roman poate ajunge sa faca plasamente pe una dintre bursele occidentale le sunt necunoscute multora dintre posibilii investitori.

In acest moment exista, practic, doua modalitati prin care un investitor autohton poate plasa din Romania o anumita suma la London Stock Exchange: prin intermediul bancilor romanesti care fac parte din retele internationale si care au o filiala la Londra sau prin intermediul unei case de brokeraj autorizata sa activeze in ringul bursier britanic.
In prima situatie, investitorul trebuie sa isi deschida un cont in banca din Romania. Bancile membre ale retelelor importante internationale au, in general, si societati de brokeraj care activeaza in tarile respective. In lipsa normelor CNVM, societatea de brokeraj de pe langa banca din Romania nu poate oferi alte servicii decat de consultanta. Banca din Londra va deveni custodele contului clientului roman care a facut transferul si va opera tranzactii la ordinul acestuia. In general, sumele care se tranzactioneaza printr-un astfel de sistem trebuie sa fie consistente (peste un milion de dolari). In acest caz, comisioanele de tranzactionare variaza intre 0,5 si 0,9%, din care aproximativ 0,3-0,5% sunt comisioane pe piata britanica si 0,2 procente sunt percepute pe piata interna pentru consultanta si transferul de bani.

A doua varianta presupune gasirea unei societati de brokeraj care poate activa pe piata de capital londoneza. Acestea pot fi gasite, in general, pe Internet, pe site-ul oficial al London Stock Exchange. Investitorul roman trebuie sa deschida un cont la acest broker, pe care trebuie sa il alimenteze prin transfer bancar de la o banca din Romania. De la BCR, spre exemplu, pentru un transfer prin ordin de plata, o persoana fizica trebuie sa plateasca un comision de 0,15% din suma transferata, dar nu mai putin de 10 USD si nu mai mult de 2.000 de dolari. Acest procentaj este valabil pentru sume mai mici de un milion de dolari. O data banii ajunsi in contul personal deschis la agentia londoneza de brokeraj, investitorul roman poate transmite ordinele fie direct, prin telefon, fie online. Comisioanele percepute de agentia de brokeraj difera in functie de suma investita. Majoritatea brokerilor britanici ofera propriilor clienti si servicii de consultanta de plasament.

Tranzactii prin bancile romanesti

· Deocamdata exista trei banci in Romania prin intermediul carora puteti investi pe piata londoneza de capital: BRD-Groupe Societe Generale, ING Barings, Raiffeisen Bank. Aceste banci au si societati de brokeraj la care puteti apela in situatia in care doriti consultanta.

· In cazul unor astfel de investitii pe piata londoneza de capital, comisioanele de tranzactii variaza intre 0,5 si 0,9%.

· Serviciile oferite de societatile de brokeraj celor care au investit astfel de sume pot fi: consultanta, servicii de custode, colectare de dividende, reprezentare in adunari generale ale actionarilor.

Tranzactii Prin societati de brokeraj
din Marea Britanie

· Trebuie cautata o societate de brokeraj autorizata sa opereze pe piata londoneza, careia sa i se transfere suma de investit prin intermediul unei banci si care sa plaseze banii in titlurile dorite.

· Pot fi contactate astfel de societati de brokeraj pe site-ul www.londonstockexchange.com in pagina ,,Membership and Trading Services,,, de unde poate fi accesata atat lista societatilor de brokeraj din Marea Britanie, cat si cea a unor societati straine care opereaza pe piata britanica.

· In cazul unor sume mici de investit, comisionul pe tranzactie este destul de ridicat, in unele cazuri putand fi si de cateva procente din tranzactie. In cazul societatii de brokeraj Astaire&Partners, spre exemplu, care poate fi gasita la adresa www.astaire.com, comisioanele variaza in functie de suma investita.

Comisioanele pe tranzactii la o casa de brokeraj londoneza

– 1,8%    pentru primele 7.500 L