România a avut, în iulie, cea mai accentuată scădere din UE a activităţii din sectorul construcţiilor, comparativ cu luna anterioară, şi a înregistrat a treia contracţie anuală a acestei industrii dintre statele membre ale blocului comunitar, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat.

Activitatea din sectorul construcţiilor a scăzut, în România, cu 9% în iulie comparativ cu iunie, faţă de un declin de 1,1% în UE, respectiv 2% în zona euro. În iulie faţă de perioada similară a anului trecut, România a avut o scădere de 17,5% a industriei construcţiilor, declinuri mai abrupte fiind înregistrate numai în Spania şi Slovenia (-20,5% fiecare).

Cele mai accentuate contracţii lunare au fost înregistrate astfel în România, Slovenia (-4,6%) şi Spania (-4,1%), în timp ce Polonia, Suedia şi Portugalia au consemnat singurele creşteri, de 5,2%, 1,7% şi, respectiv, 0,2%.

Media UE plasează contracţia anuală a sectorului construcţiilor la 11,1% în iulie, în timp ce, în zona euro, activitatea constructorilor s-a restrâns cu 10,8%.
Singurele creşteri în domeniul construcţiilor au fost consemnate, în iulie 2009 faţă de iulie 2008, în Polonia (10,6%) şi Germania (1,9%).