Pe piaţa bursieră de la Bucureşti s-au înregistrat, în ultima săptămånă, aceleaşi evoluţii descendente pentru majoritatea titlurilor listate, în condiţiile unor volume foarte reduse de tranzacţionare.

Indicii au stabilit noi valori minime pentru ultimii ani, cu excepţia indicelui Societăţilor de Investiţii Financiare, care a înregistrat o evoluţie mult mai stabilă. BET a încheiat a cincea săptămånă de scădere, cu o depreciere de aproape cinci procente, BET C a scăzut cu 4,26%, iar BET FI a închis cu aproape un procent sub nivelul din săptămåna anterioară.

Şi pieţele externe au încheiat săptămåna în general pe culoarea roşie, dar scăderile au fost mult mai reduse decåt cele rezultate pe piaţa autohtonă. La Bucureşti, sentimentul este în continuare puternic negativ în råndul investitorilor, reacţiile fiind emoţionale la ştirile negative publicate pe extern. Dintre acţiunile care au contribuit la valoarea tranzacţiilor din săptămåna analizată, cele mai bune evoluţii de preţ s-au înregistrat pentru SIF Oltenia (Ă1,17%) şi SIF Banat Crişana, cu o creştere de 0,65%. O evoluţie relativ stabilă au înregistrat şi acţiunile BRD, care au pierdut 1,25%, aceasta fiind cea mai bună evoluţie dintre companiile care participă la coşul indicelui BET. Tot în sectorul bancar, Erste Bank a pierdut în ultima săptămånă doar 0,29%, iar acţiunile Banca Transilvania au încheiat la 0,262 lei, în scădere cu 4,4%.

În ultima săptămånă, s-au remarcat acţiunile dezvoltatorului imobiliar Impact, care au pierdut peste 21 de procente. Dacă la finalul anului trecut o acţiune IMP era cotată la 0,5 lei, în şedinţa de joi s-au încheiat tranzacţii şi sub valoarea nominală de 0,1 lei.

Capitalizarea companiei a cunoscut o scădere drastică în acest an, de aproximativ 80 de procente. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, a patra bancă de investiţii din piaţa americană, Lehman Brothers, care are mari dificultăţi financiare şi a anunţat cea mai importantă pierdere din istoria acesteia de 158 ani, a pierdut 88 de procente. Este clar că Impact nu se confruntă cu probleme financiare la acelaşi nivel, dar observăm cum acţiunea s-a prăbuşit practic ca la o companie în pragul falimentului. Tranzacţionarea acţiunilor IMP foarte aproape de valoarea nominală va crea probleme emitentului dacă va dori să se finanţeze prin piaţa de capital prin noi emisiuni de acţiuni care nu pot fi oferite la vånzare sub nivelul dat de valoarea nominală. În plus, în dorinţa de a păstra tranzacţionarea peste acest nivel, este de aşteptat ca Impact să nu mai ofere acţiuni gratuite, ca în ultimii ani, procedură care conduce la o scădere de curs.

Şi acţiunile Compa Sibiu au fost afectate în ultima perioadă, tranzacţiile din finalul de săptămånă fiind încheiate la nivelul înregistrat în iulie – august 2004. Ultima tranzacţie s-a încheiat la nivelul de 0,6 lei, în scădere săptămånală de 20 de procente.

125-19018-38bursa37.jpg