Vești bune pentru persoanele care vor să se vaccineze. În cursul zilei de marți, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a aprobat unităţi de producţie suplimentare pentru a creşte capacitatea de producţie a vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi Moderna pentru regiunea europeană, transmite Reuters.

EMA a mai subliniat faptul că această recomandare nu necesită şi o decizie din partea Comisiei Europene, iar unităţile de producţie suplimentare pot să devină operaţionale imediat.

Amintim că anunțul făcut de EMA vine la o zi distanță după ce Agenția americană a medicamentului (FDA) a acordat autorizare completă pentru vaccinul anti-COVID produs de Pfizer, pentru persoanele de peste 16 ani, scrie BBC.

Astfel, vaccinul produs de Pfizer a devenit primul vaccin care obține o astfel de autorizare, în contextul în care, până în prezent, serurile aprobate au beneficiat doar de autorizare de urgență de punere pe piață.

Vaccinul Pfizer a primit aprobarea FDA

Pentru a lua acestă decizie, agenția americană a studiat datele provenite de la 44.000 de oameni în cadrul procesului de autorizare, a anunțat FDA într-un comunicat luni. Vaccinul, care este vândut sub denumirea Comirnaty, are o eficiență de 91% în prevenirea bolii.

Janet Woodcock, reprezentantă FDA, a oferit o serie de declarații în acest sens. Potrivit acesteia, vaccinul întrunește standardele de siguranță, eficiență și calitate.

În ceea ce privește situația copiilor între 12 și 15 ani, vaccinul Pfizer beneficiază în continuare de autorizare de urgență de punere pe piață, a adăugat aceasta.

Amintim faptul că autorizarea definitivă primită vine la doar patru luni după ce Pfizer-BioNTech a cerut acest lucru, fiind cea mai rapidă autorizare deifinitivă a unui vaccin în istoria de peste 100 de ani a Agenției americane a Medicamentului. Trebuie menționat și faptul că, până acum, peste 92 de milioane de americani, adică mai mult de jumătate din total, s-au vaccinat cu serul Pfizer.