"Acesta contribuie la viabilitatea economică a celor două ţări şi la bunăstarea popoarelor lor", a declarat Catherine Ashton.

Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă a felicitat de asemenea cele două guverne pentru "spiritul de compromis" care a făcut posibil acordul şi şi-a exprimat speranţa că acesta "va fi extins şi asupra altor probleme cruciale, precum cea a frontierelor, a regiunii Abyei şi a aranjamentelor de securitate".

Fostul preşedinte sud-african Thabo Mbeki, care a asigurat medierea între cele două ţări sub egida Uniunii Africane, a anunţat că cele două state au ajuns la o soluţie pentru diferendul lor petrolier, unul dintre motivele care i-a adus în pragul războiului în primăvară.

"Sunt de asemenea încurajată de informaţiile potrivit cărora guvernul din Sudan şi-a dat acordul asupra modalităţilor prin care ajutorul umanitar să poată ajunge la populaţiile afectate de conflict din statele Kordofanul de Sud şi Blue Nile", a adăugat ea, reclamând "aplicarea imediată a acestui acord pentru ca cei care au nevoie să poată fi ajutaţi fără întârziere".