Un nou mesaj savuros transmis de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe români să nu mănânce greieri şi să rămână la sarmale şi ouă de găină

Şeful de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a insistat, sâmbătă, ca românii să nu înlocuiască mâncarea tradiţională din ţara noastră cu greieri, viermi sau insecte, cum mănâncă alte popoare.

„Trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile”, a explicat ministrul Agriculturii.

„Mă, nu mâncați făină de greieri, ce căutați cu greieri? Lăsați-i să cânte acolo unde sunt.

Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnați, mâncăm ouă de găină.

N-o să înlocuiți acuma ouăle de găină cu vreun vierme. N-are rost să faceți un asemenea efort.

Iar noi trebuie să fim consecvenți și în același timp stăruitori în a ne păstra tradițiile și consecvenți în a face ce trebuie”, a declarat, sâmbătă, ministrul Petre Daea pentru Antena 3.

Petre Daea nu este însă străin de greierii de casă

În luna martie a acestui an, Petre Daea era invitatul Danei Chera în emisiunea „Subiectul zilei” de pe Etno TV.

Cei doi au degustat în direct greieri de casă, varianta nouă de nutriție recomandată drept hrană sigură a viitorului de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Greierele de casă este a treia insectă declarată comestibilă la nivel european după viermele galben și lăcustă.

 

150 de milioane de euro pentru rachete antigrindină în toată ţara

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii a anunţat recent că s-a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru instalarea sistemelor antigrindină pe toată suprafaţa României.

„Este un proiect pe care-l avem în vedere, pe care l-am stabilit în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este o proiecție de 150 de milioane de euro, pentru 2024, pentru ca țara să fie acoperită,” a precizat Petre Daea.

Peste 100 de fermieri din Vrancea și Bacău s-au plâns că prin folosirea rachetelor nu ar fi alungată doar grindina, ci și precipitațiile. Petre Daea a explicat că ar fi bine să dăm crezare specialiștilor și exemplelor din țările vecine, care folosesc cu succes aceste sisteme. Experții în domeniu susțin că nu există argumente și probe științifice care să susțină o asemenea ipoteză.

„Cunosc aceste dispute, dar aici trebuie să dăm curs interpretărilor oferite de specialiștii în domeniu si de experiența altor țări din jur, Eu vă spun că în Moldova, Ungaria și Serbia au fost puse la punct astfel de sisteme și își dovedesc eficiența. Dacă nu aveam astfel de sisteme, lucrurile ar fi stat mult mai rău”, a declarat Petre Daea, în direct la Realitatea Plus.