„Votul pozitiv pentru bugetul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale îl interpretez ca pe un semnal clar de încredere în forţa companiei de a se redresa rapid (…) Nu trebuie să uităm că Poşta Română este cel mai important angajator din România, cu o reţea extinsă, omniprezentă în localităţile din ţară. Reconfirmarea susţinerii din partea acţionarului nostru majoritar este, în acelaşi timp, un mesaj de stabilitate pentru fiecare dintre cei peste 24.000 de angajaţi pe care îi avem la compania naţională. Viitorul şi stabilitatea Poştei Române, ca o companie naţională de anvergură, depinde într-o mare proporţie de măsura de încredere pe care autorităţile centrale o investesc. Atât Guvernul României, cât şi Parlamentul, au demonstrat că interesul statului român în companie este protejat, inclusiv prin susţinerea capitalizării pentru anul viitor. Capitalizarea companiei nu este un moft, ci necesară pentru atingerea obiectivelor Poştei pentru anii următori”, a spus Petraşcu, într-un comunicat de presă, transmite Agerpres. 

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Şova, a declarat, joi, în cadrul dezbaterilor din comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului pentru adoptarea bugetului instituţiei pe 2018, că operaţiunea de capitalizare a Poştei Române nu se poate face fără semnarea acordului de către acţionarul minoritar, Fondul Proprietatea (FP), dar ministerul de resort este pregătit să îndeplinească toate procedurile legale pentru a finaliza acest lucru. 

„Din perspectiva ministerului suntem pregătiţi să facem capitalizarea, dar Fondul Proprietatea se agaţă de fiecare prevedere legală pentru a obstrucţiona acest lucru. Fondul Proprietatea apreciază că nu ar mai fi necesare ca la acest moment să se facă capitalizare, deşi şi-au dat acordul ca statul să participe la acest lucru. Deşi statul este pregătit să verse această sumă (170 de milioane de lei – n. r.), Fondul Proprietatea ne-a prevenit că nu vor susţine semnarea acordului. Fără semnarea acordului de către acţionarul minoritar nu se poate face, practic, capitalizarea. Noi suntem pregătiţi să îndeplinim toate procedurile legale pe Legea 31 privind efectuarea capitalizării, însă estimez că acest lucru va dura o lună – o lună şi jumătate. În urma capitalizării, Fondul Proprietatea ar pierde din procentul de 25% pe care îl are, şi ar ajunge undeva la 6% până la 10%, conform unor metode de reconversie, ştiinţific determinate”, a explicat Şova. 

Poşta Română este deţinută de statul român, prin MCSI, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 25%.