De asemenea, se constată o diferență majoră între optica din estul și vestul Europei, potrivit unei cercetări publicate de agenția UE, Eurofound. Astfel, 27% din adulții din UE ezită să se vaccineze, susținând că este foarte puțin probabil să se imunizeze, informează Euronews.

27% dintre europeni se tem de vaccin

Aproximativ 47.000 de persoane au participat la sondajul agenției UE între februarie și martie. Eurofound a constatat că persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani sunt puțin mai sceptice în privința vaccinurilor decât persoanele mai tinere.

Șomerii și cei cu o boală sau cu un handicap, sunt, de asemenea, mai ezitanți decât muncitorii sau pensionarii. Reticența este ușor mai pronunțată la bărbați decât la femei – 29% față de 25% – și tinde să fie mai acută în țările est-europene.

Bulgarii s-au dovedit a fi cei mai ezitanți, 61% dintre cei chestionați declarând că este foarte puțin probabil să primească vaccinul. Bulgarii sunt urmați de Letonia și Croația, ambele având rate de peste 40%.

Franța și Austria sunt țările din Europa de Vest în care s-au constatat cele mai mari rate de ezitare la vaccin, mai mult de o treime dintre respondenți declarând că este puțin probabil să fie vaccinați.

Ţările cu cel mai ridicat grad de încredere în vaccin

În schimb, 86% dintre respondenții din Irlanda și Danemarca și 84% din Malta au declarat că este „foarte probabil” să se vaccineze. Portugalia, Spania, Suedia și Finlanda au înregistrat, de asemenea, rate de peste 80%.

În plus, s-a constatat o corelație între ezitarea în fața vaccinului și utilizarea rețelelor sociale. 40% dintre persoanele care au spus că folosesc rețelele sociale ca sursă principală de știri ezită în privința vaccinurilor, în timp ce doar 18% dintre cei care folosesc surse tradiționale de știri ca sursă principală au asfel de reticențe.

Încrederea în guvern și instituții joacă, de asemenea, un rol important. „Vaccinurile joacă un rol crucial în depășirea pandemiei COVID-19. Din păcate, aceste rezultate reflectă eșecul unei comunicări clare și convingătoare cu privire la eficiența și siguranța vaccinurilor”, a declarat Daphne Ahrendt, senior manager la Eurofound.