Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a scos din monitorizare postprivatizare, in primele sase luni, 820 de contracte, incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate.

„AVAS si-a propus sa inchida peste o mie de contracte in acest an si suntem foarte aproape de obiectivul propus. Am dispus o analiza atenta asupra intregului portofoliu pentru a vedea si situatia unor contracte similare. AVAS-ul nu a fost gandit si nici nu poate functiona ca supra agentie de mediu, tribunal al muncii, expert contabil sau procuratura reunite intr-o singură institutie” a declarat Razvan Orasanu, presedintele AVAS.

Cele 820 contracte arhivate, care reprezinta peste jumatate din numarul total de contracte in ultimii patru ani, au prevazut investitii de 592.000 euro, 9,2 milioane dolari si 122 miliarde lei.

In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentantii AVAS urmaresc modul in care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract.

Principalele tipuri de clauze monitorizate sunt realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora, respectarea obligatiilor privind vanzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor dar si clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.

Printre cele mai importante contracte arhivate sunt cele pentru firmele Metal Exportimport Bucuresti, Hotel Capitol Bucuresti, Simpex Bucuresti, Famos Odorheiu Secuiesc, Argus Constanta, Morarit Panificatie Baneasa si Precizia Bucuresti.

In prezent, AVAS mai are in monitorizare postprivatizare un numar de 6.931 de contracte de vanzare cumparare, incheiate pentru 5.458 societati comerciale. Din aceste societati, 198 au capital integral strain sau mixt, iar 6733 sunt privatizate cu investitori romani. Valoarea totala a investitiilor asumate de cumparatori si monitorizate de AVAS este de 3,63 miliarde dolari, 355,6 milioane euro, 501,7 miliarde lei, 73 milioane marci germane şi 57 milioane franci francezi.

Sursa: AVAS, 07 iulie 2006