Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, zonele din judeţ unde se înregistrează frecvent abateri la regimul silvic sunt oraşul Băicoi (punctul Dâmbu) şi comunele Filipeştii de Pădure, Ceraşu, Jugureni, Călugăreni, Şotriile şi Bălţeşti, iar suprafeţele de pădure afectate sunt în proprietate privată, pentru care nu sunt încheiate contracte de prestări servicii silvice.

Conform reprezentanţilor IPJ Prahova, în perioada ianuarie-mai a anului în curs au fost organizate şi executate 235 de acţiuni, dintre care 131 în colaborare cu instituţiile cu atribuţii în domeniul silvic, în urma cărora s-au întocmit 82 de dosare penale pentru infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008- Codul Silvic.

În perioada menţionată au fost soluţionate 72 de dosare penale, dintre care zece cu propunere de trimitere în judecată faţă de 15 inculpaţi.

De asemenea, poliţiştii au aplicat 600 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 922.200 de lei şi au confiscat un volum total de 270 mc de masă lemnoasă.

Anchetatorii susţin că trendul faptelor penale şi contravenţionale pe acest segment este unul descrescător faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în intervalul ianuarie-mai 2013, au fost înregistrate 161 de dosare pentru infracţiuni prevăzute de Codul Silvic şi au fost soluţionate 127 dintre acestea, dintre care opt cu propunere de trimitere în judecată faţă de 16 inculpaţi.

Totodată, au fost aplicate 762 de contravenţii în valoare de 839.650 lei, fiind confiscat un volum de 301 mc de masă lemnoasă.

AGERPRES