Conform unei declarații făcute de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, România ar avea suficiente doze de vaccin pentru a imuniza peste 10 milioane de oameni până în luna septembrie a anului 2021.

Peste 23 de milioane de doze

“În momentul de faţă, România are contractate, până în luna septembrie, suficiente doze pentru a vaccina peste 10 milioane de persoane. Suplimentar, până la sfârşitul lui 2021, avem un total de peste 23 de milioane de doze, ţinând cont şi de dozele contractate de la Moderna, iar o veste bună pentru primul trimestru este că vom primi puţin peste 400.000 de doze de la Moderna cu livrări la două săptămâni şi dozele de la BioNTech Pfizer vor continua să vină săptămânal într-o cifră care creşte de la o săptămână la alta, iar până la finalul lunii martie vom avea peste 2 milioane jumătate de doze de la BioNTech Pfizer. Deci cam acestea sunt perspectivele pentru primul trimestru şi pentru tot anul”, a spus secretarul de stat, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Guvern.

Vor fi vaccinate 10 milioane de persoane până în septembrie

La rândul său, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că România are contractate “suficiente doze”, astfel încât până la finalul lunii septembrie să acopere numărul propus de persoane vaccinate.

“Până la finalul lunii septembrie vom reuşi să acoperim acest număr de persoane vaccinate (n.r. peste 10 milioane de persoane), în măsura în care acele persoane doresc să fie vaccinate. Pot să vă spun că România are contractate suficiente doze şi, de asemenea, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, numărul dozelor livrate către România va fi semnificativ mai crescut, ceea ce ne va permite o accelerare a ritmului de vaccinare, astfel încât să asigurăm în timp util accesul fiecărei persoane la vaccinare.”, a declarat Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin