Singurul „activ“ pe care îl deţinea atunci când a intrat în afaceri, în 1990, era o barcă pneumatică. Astăzi, tulceanul Sabin Gherase conduce unul dintre principalii jucători de pe piaţa shippingului din Delta Dunării şi are o avere estimată de Capital la 16 milioane de dolari.

2006 a fost anul în care Sabin Gherase şi-a consolidat majoritatea afacerilor şi a început munca la noile proiecte. Poate cel mai important dintre acestea este realizarea primului şantier naval de construcţii, reparaţii şi întreţinere pentru ambarcaţiuni de agrement din Tulcea. Valoarea proiectului, care va fi finalizat în proporţie de 90% din fonduri proprii, se ridică la un milion de euro. Ideea construirii şantierului naval pentru şalupe şi iahturi i-a venit după ce a observat că numărul acestor ambarcaţiuni în Delta Dunării a crescut semnificativ în ultimii ani şi că există o cerere ridicată, în condiţiile relansării interesului pentru turismul în zonă.

În plus, şi-a dat seama că ambarcaţiunile au nevoie de un loc de staţionare pe durata iernii, aşa că în planurile sale a luat în calcul şi acest aspect.

În apropierea şantierului, va fi amenajat un port care va ocupa o suprafaţă de două hectare. Construcţia este preconizată să înceapă probabil anul viitor, investiţia fiind estimată la trei milioane de euro. Sabin Gherase intenţionează să asigure o parte din finanţarea necesară din fonduri europene, dar şi prin atragerea unui partener italian. Dar afacerile tulceanului nu se rezumă la shipping. Producţia de încălţăminte exclusiv pentru export, exploataţiile agricole, instalaţiile şi imobiliarele sunt alte domenii de activitate în care este implicat.

După shipping, Sabin Gherase pariază pe turism

De exemplu, de curând a finalizat, în localitatea Somova, din Delta Dunării, construcţia complexului turistic „Rezidenţa turistică Dunărea“. Aceasta include, pe lângă un hotel de patru stele cu 28 de camere, o sală de conferinţe, piscine acoperite şi în aer liber, un restaurant şi un pub. La dispoziţia turiştilor sunt mai multe bărci de agrement şi un catamaran.

Deocamdată, investiţia este departe de a aduce profitul scontat, dar omul de afaceri este convins că businessul va creşte de la an la an. De altfel, de la valoarea de 13-14 milioane de dolari în 2005, averea lui Sabin Gherase s-a majorat într-un an cu circa două milioane de dolari. „Dacă eşti la început de drum într-o afacere, trebuie să conştientizezi că este necesară o legătură nevăzută între felul tău de a fi şi perspectiva afacerii pe care vrei să o dezvolţi“, explică Sabin Gherase.

La primul contact cu turismul din Deltă, omul de afaceri a învăţat repede că cea mai bună metodă de a-şi promova hotelul, cu toate facilităţile sale, este închirierea întregului pachet turistic către multinaţionale sau diverse companii care organizează aici teambuilding-uri şi diverse seminarii. Complexul turistic de la Somova vizează, de altfel, turiştii cu venituri medii spre ridicate.

Unul dintre sfaturile lui Sabin Gherase adresate celor care vor să intre într-o afacere este următorul: „Nu te poţi disocia sentimental de afacere, pentru că altfel realizezi ceva artificial“.

Sfaturi

• Nu te poţi disocia sentimental de afacere, pentru că altfel realizezi ceva artificial

• Trebuie să organizezi mental toate secvenţele afacerii

HOBBY

Pescuitul sportiv

62-5952-11_pasiunipeste.jpgEste, poate, cea mai mare pasiune a lui Gherase Sabin, motivul pentru care a şi rămas în Deltă, extinzându-şi afacerile de la Tulcea la Sulina.

„Îmi place să pescuiesc, mi-a plăcut să vânez (este un pasionat colecţionar de arme de vânătoare, n.red.). Dar, dacă vrei să te bucuri de pescuit, trebuie să respecţi anumite reguli minimale“, spune Sabin. Printre acestea, se numără exercitarea sportului preferat doar în perioadele permise, fără să te intereseze că pe malul ucrainean nu se văd urme de restricţii la pescuit. În plus, trebuie „să-ţi găteşti singur prada sau să fii măcar ajutor de bucătar“, regulă pe care omul de afaceri o respectă cu sfinţenie, mai ales atunci când este vorba de celebrul borş pescăresc din Deltă.

Colecţii

62-5951-11_pasiuni_fb.jpgAparatele de radio vechi, râşniţele de cafea, gramofoanele de pe vremea bunicii, maşinile de cusut Singer sau orice fel de obiect care vorbeşte despre o lume dispărută sunt colecţionate de omul de afaceri tulcean şi expuse în vitrine. Antichităţile au la dispozitie un etaj întreg în clădirea în care se află centrul de comandă al afacerilor lui Sabin Gherase.