Piaţa imobiliară românească pare să nu resimtă uraganul crizei din SUA, care s-a extins apoi în Europa. Un efect imediat a fost resimţit la bursă şi pe piaţa valutară. Retragerile de capitaluri au dus la căderea leului în ultimele săptămâni cu 6% şi la reducerea lichidităţii bursei. Să rămână piaţa imobiliară ferită de impactul global sau ne aşteaptă o criză în următorul interval?

O similaritate, chiar dacă forţată, există şi la noi: preţurile au fost şi vor fi influenţate de creşterea creditului ipotecar. Piaţa are şi aici o componentă speculativă puternică, întrucât capitalul de acest tip este omniprezent. Speculatorii au tot interesul să manipuleze piaţa în sens crescător, pe fondul ofertei restrânse şi al unor proiecte puţin tangibile clasei medii. Dar creşterea se va opri nu peste mult timp, iar capitalul speculativ se va reorienta pe pieţe mai atractive.

Va veni şi momentul când aceştia vor trebui să facă exit. Cui vor putea vinde peste unu-doi ani? Deşi salariile cresc constant, sunt departe de nivelul lunar de 3-4.000 de euro necesar unei familii pentru un apartament nou de trei camere. În paralel, proprietarii vechilor apartamente comuniste nu au aşteptat prea mult până să solicite preţuri absurde, de 2.000-3.500 de euro pe metrul pătrat, pentru apartamente de o calitate precară. Aparent, piaţa este stabilă, dar ce se va întâmpla în următorii doi ani, când numărul proiectelor livrate va creşte? Cu o supraofertă nevandabilă până la sfârşitul lui 2010, putem vedea o corecţie abruptă a preţurilor apartamentelor vechi, care să antreneze o criză în constucţii şi, mai departe, o criză sistemică în economie.

N-ar strica să învăţăm de la cei din jur! Între 2000 şi 2004, Ungaria se bucura de investiţii masive, dar tot ce creşte foarte rapid va scădea într-o zi. Acum, piaţa ipotecară s-a înjumătăţit faţă de perioada de vârf. La Budapesta, preţul mediu pe metru pătrat a coborât la 1.250 euro/mp. Construcţiile sunt unul dintre cele mai lovite sectoare, în ultimii doi ani apărând falimente răsunătoare şi un stoc de 25% apartamente noi nevândute. Un scenariu greu de digerat azi în România, dar derapaje pot apărea oricând. Fără prudenţialitate bancară, o criză sistemică poate angrena toată economia într-o lungă perioadă nefastă.