Avertisment lansat de nutriționiști

Mult așteptatul grătar de 1 Mai ar putea să ne provoace probleme de sănătate, potrivit avertismentului lansat de medicii nutriționiști. Aceștia recomandă să fim ponderați cu carnea pregătită pe grătar pentru că este printre cele mai nesănătoase.

„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a declarat Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie.

Acesta spune că odată pusă carnea pe grătar, rezultă o serie de substanțe foarte toxice și cancerigene. O mare atenție trebuie să acordați la semipreparatele din carne tocată, precum micii, hamburgerii și cârnaţii.

„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanțe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât şi rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este şi el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii, etc”, explică nutriţionistul.

Consumați cu moderație

Specialistul ne recomandă să consumăm moderat carne la astfel de evenimente pentru că, dacă este consumată o cantitate mare într-un timp foarte scurt, poate fi dăunător pentru organism.

„Un alt pericol al grătarului este acela că se poate ajunge foarte uşor la un exces de carne şi proteină de origine animală. Corpul pur şi simplu nu are ce să facă cu 500g de carne, deci va suferi încercând să elimine excesul”, explică Mărgărit.

Cum reducem din efectele nocive?

Nutriționistul face și o serie de recomandări în ceea ce privește modul de preparare al cărnii pentru a reduce riscurile legate de substanțele toxice.

„În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compuşilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiţ» bogat în antioxidanţi (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planşă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem şansa să apară zone foarte arse şi va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, precizează nutriţionistul.

De asemenea, pentru a elimina mai mult din efectele nocive ale grătarului, nutriţionistul ne recomandă combinaţia acestuia cu salate proaspete, asezonate cu lămâie, plante aromatice sau sosuri naturale din iaurt.

„Fibrele şi antioxidanţii vor neutraliza şi vor împiedica asimilarea substanţelor toxice produse prin frigerea cărnii. Nu punem legumele pe grătar, ci încercăm să le mâncăm crude. La fel şi cartofii, dacă vrem neaparat să-i mâncăm e mai bine să-i coacem, nu să-i prăjim. Apa este foarte importantă, mai ales dacă lângă grătar vine şi un vin. La vin contează calitatea, nu cantitatea, deci atenţie la ce alegeţi”, recomandă Cristian Mărgărit.