Atenţie! Punctele terestre de frontieră  cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger şi Sudan sunt închise, singurul deschis fiind cel cu Tunisia.

Evitaţi în totalitate deplasările în localitatea Benghazi deoarece există riscuri de atentate teroriste, iar dacă vă aflaţi deja în această localitate, părăsiţi imediat oraşul, din cauza riscurilor iminente de securitate.

Evitaţi cu desăvârşire oraşele Zintan şi Gharian, deoarece în ultima perioadă au loc lupte între miliţiile din cele două oraşe.

Există o alertă teroristă generală, având în vedere situaţia de securitate din ţară şi capacitatea de acţiune a instituţiilor de ordine publică este redusă.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că marea majoritate a populaţiei posedă arme iar numărul infracţiunilor a crescut în ultima perioadă pe întreg teritoriul Libiei. Au existat numeroase incidente provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase/politice.

Menţionăm că există pericolul ca pe fondul extinderii conflictului din Mali şi a incursiunilor grupărilor teroriste în regiune, bazele companiilor străine din industria petrolieră libiană să devină ţinte pentru atacuri (în special cele din sudul Libiei). Din acest punct de vedere,se recomandă să se evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian  părăsească imediat această ţară.

 Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli relocată temporar la Tunis (+216.540.39.864, +216.71.846.565, e-mail: [email protected], [email protected]) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară se pot adresa şi Direcţiei Relaţii Consulare a MAE.

Ministerul Afacerilor Externe
Departamentul Consular
Direcţia Relaţii Consulare
Telefon: + 40 21 319 68 70; + 40 21 319 68 71
Fax: + 40 21 319 68 69
E-mail: [email protected]

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi:

  •     Să părăsească imediat această ţară;
  •     Să menţină legătura cu Ambasada României la Tripoli;
  •     Să rămână pe cât posibil în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi;
  •     Să evite locurile în care au loc demonstraţii, acţiuni de protest, precum şi zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiţi domiciliul;