Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kiril Budanov, a anunțat marți că trupele ruse care dețin controlul la centrala nucleară din Zaporojie „au făcut cel mai rău lucru posibil” și anume că „au minat iazul folosit la răcirea reactoarelor, relatează Unian.net.

„Cel mai rău lucru este că centrala nucleară de la Zaporojie este expusă unui pericol suplimentar, există o mare probabilitate să apară probleme semnificative”, a avertizat Budanov.

Răcirea a fost întreruptă

După cum a amintit șeful serviciilor secrete militare, din cauza distrugerii barajului Kahovka de către ruși, accesul normal al apei la răcitoarele de la centrala nucleară Zaporojie a fost întrerupt.

„Catastrofa s-a produs deja. Acest dezastru a fost comis în mod deliberat de Federația Rusă… Există o anumită amenințare la răcitoarele reactoarelor de la centrala Zaporojie”, a explicat el.

Apa barajului Kahovka era folosită la răcirea reactoarelor de la Zaporojie. Dacă nu este suficientă în iazul de răcire, se poate întâmpla un accident la centrala nucleară. Locuitorii din Energodar au fost îndemnați să fie vigilenți, pentru că situația de la centrala nucleară ar putea deveni incontrolabilă în orice moment.

Președintele Energoatom, Petr Kotin, a avertizat că reprezentanții Rosatom și ai armatei ruse controlează complet centrala nucleară din Zaporojie. Acesta spune că se poate aștepta la orice din partea invadatorilor.

Pagube de peste un miliard de euro

Distrugerea vastului baraj hidroelectric Kahovka a provocat pagube de 1,2 miliarde de euro, a declarat marți ministrul ucrainean al mediului, avertizând că minele dezgropate de inundații ar putea ajunge pe coastele altor țări europene, transmite Reuters.

Prăbușirea barajului, aflat sub controlul rușilor de la 6 iunie, a dezlănțuit inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de ruși din regiunea Herson, provocând moartea a peste 50 de persoane și distrugând case și terenuri agricole.

În cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din țările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al mediului, Ruslan Strileț, a declarat că evaluarea pagubelor este în curs de desfășurare, dar că prăbușirea barajului este deja cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei din februarie 2022.

„Sunt lucruri pe care nu le putem reface niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale, care probabil au murit, inclusiv specii endemice care se găseau doar în sudul Ucrainei”, a spus el.