Gicu Drăgan, directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe fluviul Dunărea.

„Cred că îmbolnăvirea animalelor din aceste ferme se datorează apei din Dunăre. Fermele se aprovizionează cu apă din Dunăre. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipovenească, între Brăila şi Galaţi. Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă”, a precizat Drăgan.

Reacția oficialului DSV vine după ce mai mulți fermieri și localnici au reclamat că pe apele fluviului vin porci morți care ar putea fi infectați cu virusul pestei porcine africane. Aceștia sunt aruncaţi în Dunăre sau abandonaţi pe câmpuri de proprietarii de animale din judeţele Brăila şi Galaţi. Localnicii din zonă se tem chiar că hoiturile pot provoca epidemii. Autorităţile admit că asemenea cazuri sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor, dar spun că în niciun caz apa de la robinet nu va fi contaminată pentru că trece prin staţii de filtrare.