Instituţiile financiare vor trebui, în curând, să aplice prevederile FATCA, act ce adresează problema evaziunii fiscale a contribuabililor americani prin conturi străine. Astfel, până la 31 decembrie 2013, institutiile financiare ar trebui să semneze un acord cu autorităţile fiscale din Statele Unite, prin care o instituție financiară străină (Foreign Financial Institution – FFI) trebuie să raporteze către IRS informații despre conturile financiare deținute de către contribuabili americani sau de entități străine cu acționariat format în mod substanțial din contribuabili americani. Conform actului, instituțiile financiare vor reține la sursă un impozit în cuantum de 30% din valoarea tuturor plăților din SUA către FFI-uri neparticipante la FATCA și către deținătorii de conturi care refuză să dezvăluie informațiile necesare.

 

La o conferință pe această temă organizată de KPMG România au participat reprezentanți ai instituțiilor financiare din domenii precum bancar, asigurări, fonduri de pensii, fonduri de investiții și administratori de fonduri. În sală au fost prezenți, de asemenea, și reprezentanți ai BNR, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Afacerilor Externe și ai Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare. Mesajul principal al conferinței a fost că atât instituțiile financiare, cât și clienții acestora trebuie să se conformeze pentru a evita posibile penalități.

România a notificat intenția de a începe negocierea pentru semnarea unui tratat interguvernamental cu SUA, iar acesta urmează să fie trimis părţii americane, a anuntat Mihaela Davidovici, Consilier superior în cadrul Direcţiei Legislaţie Impozite Directe din  Ministerul Finanţelor Publice, implicată în elaborarea mandatului de negociere dintre România şi SUA pe problematica FATCA.

 

Ramona Jurubiță, Partener Asistență Fiscală, KPMG România, a afirmat: „Pana la intrarea în vigoare a unui eventual acord interguvernamental intre Romania si Statele Unite ale Americii, regulamentele finale reprezinta un prim set de reguli aplicabile institutiilor financiare din Romania si care pot avea un impact important asupra operatiunilor acestor institutii. Incheierea unui acord inter-guvernamental cu Statele Unite ale Americii ar putea aduce schimbari importante in mecanismul de raportare a informatiilor solicitate de IRS, fata de mecanismul prevazut in regulamentele finale, astfel incat vor trebui avute in vedere atat prevederile propriu-zise, cat si momentul intrarii in vigoare a unui astfel de acord”.

 

 

 

 

Regulamentele finale ce implementează prevederile Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), au fost făcute publice pe 18 ianuarie. Apariția acestor regulamente finale este un moment mult-așteptat la nivel mondial, deopotrivă de către instituțiile financiare și de către guverne, fiind un pas-cheie în elaborarea unei abordări comune la nivel interguvernamental pentru combaterea evaziunii fiscale.