În exerciţiile care s-au desfăşurat pe un poligon de pe atolul Kwajalein, la baza aeriană americană Hickam din Hawaii şi în zona adiacentă din Oceanul Pacific au fost implicate sisteme de apărăre antirachetă de tipul Aegis, complexul de interceptare a rachetelor cu rază medie de acţiune la mare altitudine THAAD, precum şi sisteme de apărare antirachetă Patriot (PAC-3).

În cadrul acestor manevre, sistemul THAAD, amplasat în atolul Kwajalein, a detectat pentru prima oară şi a interceptat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, lansată de un avion-cargo la circa o mie de kilometri nord de acest atol.

În acelaşi timp, sistemul Patriot a detectat şi interceptat cu ajutorul unei PAC-3 a unei rachete cu rază scurtă de acţiune, lansată de pe o rampă plutitoare din nord-estul atolului.

Concomitent, distrugătorul Fitzgerald (DDG 62), echipat cu un sistem de apărare antirachetă Aegis, a ţintit cu succes, la altitudine joasă, o rachetă de croazieră, prin intermediul unei rachete SM-3 Dlock 1A. Distrugătorul a urmărit şi lansat o rachetă de interceptare a unei rachete cu rază scurtă de acţiune. În prezent, informaţiile testelor sunt prelucrate de experţii MDA. Despre cel de-al cincilea test nu există informaţii.
Din 2011 şi până în prezent, de când au loc testări ale sistemului american de apărare antirachetă au fost realizate 56 de interceptări de succes dintr-un total de 71.
Sursa: Agerpres