Una dintre cele mai frumoase oferte de pe piata este o vila foarte mare, de peste 1.000 mp construiti desfasurati, care se vinde complet echipata si mobilata modern. Imobilul este situat in apropierea Delfinariului, in spatele bulevardului Mamaia, ceea ce-l face atractiv atat ca sediu de birouri, pentru o reprezentanta de companie, cat si ca spatiu de locuit. Viitorul proprietar ar putea sa transforme vila si intr-o pensiune de lux, pentru ca imobilul dispune de foarte multe facilitati, printre care si o crama, iar spatiile au fost realizate in asa fel incat sa asigure o independenta a camerelor.
Sorin Laurentiu Bosoc, director al agentiei imobiliare Euro Style Intermed, considera ca la tarifele actuale de inchiriere s-ar obtine 2.000-2.500 USD/luna pentru intreaga cladire si intre 600 si 1.000 USD/luna pe etaj. La parter se afla un living cu o bucatarie, doua dormitoare si doua bai, spatii care s-ar putea transforma foarte usor in show-room sau spatiu de primire pentru o firma, plus doua birouri. Cele patru dormitoare de la primul etaj ar putea deveni birouri sau camere de pensiune, iar in apartamentul de la etajul doi (cu doua dormitoare, camera de lectura, baie si bucatarie) ar fi posibil de amenajat un sediu pentru o firma de consultanta sau un birou de avocatura sau ar putea fi pur si simplu inchiriat pentru turisti in timpul sezonului.
Pretul acestei vile uriase, dar foarte bine organizate in ceea ce priveste spatiul, este de 450.000 USD, negociabil.
Sorin Laurentiu Bosoc afirma ca piata imobiliara in segmentul caselor noi, moderne, cu finisaje de lux este mult diferita fata de Capitala. Exista mult mai putine oferte de vanzare, dar si putini cumparatori care pot da atatia bani cat cer proprietarii. De regula, cei care vor sa vanda sunt cei care si-au construit case mult prea mari fata de nevoile familiilor lor, dar care au venituri suficient de mari ca sa nu se mai complice sa le foloseasca pentru a scoate bani, respectiv sa le inchirieze.
Vila de langa Delfinariu are un pret avantajos daca se tine cont de pretul de constructie si daca sunt socotite mobila si echipamentele de bucatarie si baie, aduse de proprietar din Statele Unite ale Americii. Tranzactiile cu astfel de cladiri sunt insa foarte rare si se intalnesc mai mult atunci cand imobilele au destinatie comerciala.
La preturi mai mici, uneori la jumatate fata de acest nivel si chiar mai putin, se gasesc cladiri la fel de mari, dar vechi, fara finisaje deosebite, dar care au multe camere, fiind organizate ca minihoteluri. In Eforie Sud, o astfel de vila cu vedere la mare, cu un etaj si mansarda, cu 16 camere, se vinde cu 230.000 USD.     

Calificative casa Constanta

Amplasament si shopping: HHHHH
Vila este situata intre mare si ghiol, la 5 minute de mers cu masina de centrul orasului, la 300 m de ghiol si 7 minute de mers cu masina de plaja, iar in statiunea Mamaia se ajunge in zece minute. Trei-cinci minute de mers pe jos pana la complexul Delfinariu.
Suprafata: HHHHH
Vila este spatioasa, bine impartita. Ea are in total 1.070 mp suprafata construita desfasurata si este dispusa astfel: parter, demisol, etaj I, etaj II si mansarda. Vila are crama, spalatori, uscatorie, opt dormitoare, sase bai, doua bucatarii si living.

Dotari si finisaje: HHHH
Cladirea are ferestre cu geam termopan, doua garaje, centrala termica, pardoseli din gresie in spatiile comune si parchet in dormitoare. In plus, casa se vinde cu tot cu echipamentele de baie si bucatarie si complet mobilata Neoset.
Lumina naturala: HHH
Toate camerele au ferestre mari, bine pozitionate. Cladirea este insa situata pe un teren mic fata de dimensiunile ei, de 480 mp, si inghesuita intre imobilele vecine.
Grad de intretinere a cladirii HHHHH
Cladirea a fost terminata acum un an si jumatate si este trainica, fiind realizata din caramida, pe structura si grinzi de beton armat.
Raport pret-calitate: HHHHH
Pretul de vanzare este de 450.000 USD, negociabil. Potrivit reprezentantilor agentiei constantene Euro Style Intermed, pretul constructiei complet utilate si mobilate ar fi astfel de 400 USD/mp, relativ scazut la aceasta data. Pentru piata locala este insa o suma la care greu se gasesc cumparatori.

Stiri

Administratorii de imobile se pot specializa. Fundatia Actiunea Civica, prin Centrul de Resurse pentru Asociatiile de Proprietari, realizeaza cursuri de administrator imobiliar, cu o durata de zece zile, 54 ore de curs. Programa cuprinde notiuni de contabilitate, legislatie a muncii, legislatie locativa, relatia cu furnizorii de servicii, litigii ale asociatiilor de proprietari si moduri de rezolvare, siguranta a locuintei si administrare asistata de calculator. Costul unui curs este de 1.500.000 lei si urmatoarea serie va incepe pe 11 martie.

In Poiana Brasov se va construi Casa lui Dracula. Asa se numeste pensiunea care a primit saptamana trecuta votul Consiliului Local Brasov si al carui plan urbanistic de detaliu a fost aprobat. Pensiunea este o investitie privata, pe un teren particular de 2.928 mp situat in zona Vilele de Aur, si va avea la demisol vestiare, restaurant, bar si alte facilitati, iar la etaj si mansarda spatii de cazare. Pensiunea va fi prevazuta cu 20 de locuri de parcare si va constitui o aparitie inedita in peisajul statiunii.

Primaria Capitalei va demara in luna martie programul de consolidare a cladirilor subrede. Intr-o prima faza, se vor aloca bani doar pentru executarea lucrarilor de consolidare a patru cladiri, construite intre 1930 si 1940, toate cu peste opt etaje si care reprezinta un risc sporit in caz de cutremur. Lucrarile vor costa 23,5 miliarde de lei, afirma primarul Capitalei, Traian Basescu, si vor fi suportate o parte de catre Primarie si o parte de catre locatarii proprietari ai apartamentelor, prin credite de la CEC, cu dobanda subventionata. In cele patru blocuri exista 86 apartamente. La nivelul orasului Bucuresti sunt inregistrate peste 500 de cereri pentru consolidare, iar in perioada 2000-2001 au fost expertizate, pe cheltuiala Ministerului Lucrarilor Publice, 185 de cladiri, care au fost declarate cu risc seismic de gradul I. In ceea ce priveste ajutorul pentru proiectarea lucrarilor de consolidare, anul trecut s-au alocat fonduri numai pentru noua dintre acestea, iar la nivelul intregii tari pentru 24 de imobile, din orasele Iasi, Campina, Suceava, Braila, Bacau si Roman.

Spatiile industriale noi, cu facilitati se vor ieftini in acest an. Potrivit unui raport de piata al firmei de consultanta imobiliara Colliers International, in 2002 tariful de inchiriere a unor spatii in hale moderne va scadea de la o medie de 7 USD/mp/luna, cat era anul trecut, la 5-6 USD/mp/luna. Acest lucru se datoreaza cresterii substantiale a ofertei in Bucuresti, cu 40% fata de anul trecut, in acest an estimandu-se ca se vor da in folosinta nu mai putin de 40.000 mp de spatii noi.
La sfarsitul anului trecut, stocul spatiilor noi din parcuri industriale precum Mega Distribution Park, Iride, Astra Park, Apollo Center si Atlas Center se cifra la un total de 100.000 mp. Cererea a venit in primul rand din partea unor companii mici, care au inchiriat suprafete de cel mult 500mp. Tranzactia cea mai mare a anului 2001 a fost mutarea in cartierul Militari a grupului Whirlpool, intr-un depozit renovat de 5.800 mp.