Telefoanele din oferta Orange compatibile cu tehnologia 4G sunt LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z și, în curând, HTC One și Samsung Galaxy S IV. La Vodafone, utilizatorii pot testa, din februarie, serviciile 4G pe două modele de telefoane inteligente, Samsung Galaxy S III LTE şi HTC One SV LTE.

Legat de Samsung Galaxy S III, cei de la Orange au declarat că în ţara noastră comercializează doar modelul compatibil 3G. În ceea ce priveşte disponibilitatea 4G pe iPhone 5, utilizatorii vor mai trebui să aştepte.

Diferenţa dintre un telefon 3G şi unul 4G

În cazul smartphone-urilor 4G, un fişier de 20 MB poate fi descărcat în mai puţin de 20 de secunde, faţă de media de trei minute, atinsă prin 3G. Pentru redarea online a unei melodii, timpul de aşteptare este de mai puţin de o secundă, faţă de 10 secunde prin serviciile 3G. De asemenea, streaming-ul unui videoclip HD poate fi iniţiat în mai puţin de 20 de secunde prin 4G, faţă de 1-3 minute prin 3G. Utilizatorii reţelelor sociale pot încărca de acum o fotografie pe Facebook în mai puţin de o secundă, faţă de 25 de secunde, prin 3G.

Vodafone a fost primul operator care a lansat serviciile 4G în România, la data de 20 noiembrie 2012. De asemenea, România a fost cea de-a treia ţară europeană în care Vodafone a lansat serviciile 4G. Serviciile 4G pot fi testate în 17 magazine Vodafone din zece oraşe.

Serviciul de internet mobil 4G de la Orange este disponibil în centrul și nordul Bucureștiului, în zona metropolitană din nordul capitalei, în stațiunile de pe Valea Prahovei, în zona Bran-Moieciu și în Poiana Brașov. Vitezele 4G în rețeaua Orange pot ajunge până la 75 Mbps pentru download și 37,5 Mbps pentru upload, ținând cont de resursele de spectru disponibile în prezent.

Cosmote va lansa serviciile 4G luna aceasta, iar cei cei interesaţi pot testa, în prezent, serviciile 4G în magazinul Cosmote din Băneasa Shopping City Bucureşti.