Piaţa construcţiilor va atinge un punct critic până la sfârşitul anului, când vârful crizei economice se va suprapune peste lunile de iarnă, iar situaţia se va propaga şi asupra afacerilor din primul semestru din 2009. Aceasta este concluzia la care au ajuns asociaţiile şi patronatele din domeniul construcţiilor prezente la expoconferinţele Camex organizate în Bucureşti în perioada 16-20 septembrie.

„Vârful crizei în zona materialelor de construcţii va fi extrem de periculos, pentru că se suprapune peste perioada de iarnă şi vor fi probleme grave, cel puţin încă 6 luni“, a declarat Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România (APMCR).

Acesta a subliniat că industria a pierdut în prima parte a acestui an 28% din producţie şi 13% din forţa de muncă, situaţie care se va resimţi puternic în activitatea de anul viitor.

La limita rentabilităţii

Scăderea afacerilor din construcţii cuprinsă între 30 şi 45%, raportată în prima parte a anului, a dus firmele mari din industrie la limita rentabilităţii, iar pe cele mici le-a împins la faliment sau la îngheţarea activităţii.

După ce în 2008 s-a atins u vârf pe toate sectoarele atât la nivel de producţie, dar şi la nivel de consum, anul acesta producţia a scăzut sub jumătate în majoritatea sectoarelor din construcţii.

„Din 2005 până în 2008 producţia de ciment a crescut constant până s-a atins vârful de 10 milioane de tone produse şi un consum de 11 milioane de tone, astfel încât capacităţile de producţie ale celor trei jucători nu făceau faţă. Acum consumul este la nivelul din 2006 şi nu mai vedem nici o revigorare până în semestru doi din 2010“, a menţionat Ion Crângaşu, directorul executiv al Patronatului din Industria Cimentului şi altor Produse Minerale pentru Construcţii din România (CIROM).

Cei trei jucători din piaţa cimentului, Holcim, HeidelbergCement şi Lafarge au resimţit în prima parte a anului scăderi ale vânzărilor de 30%. Importurile de ciment au scăzut de la un milion de tone în 2008, la 100.000 de tone în primul semestru al acestui an, iar previziunile CIROM arată că în a doua parte a acestui an, acestea nu vor depăşi 50.000 de tone.

Potrivit lui Crângaşu, firmele din acest sector îşi regândesc programele actuale, dar nu îşi pun speranţe într-o revigorare mai devreme de a doua jumătate a anului viitor.

Numărul producătorilor de termopane, redus cu 15%

De departe, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor este cel tâmplăriei termoizolante, unde în primele luni ale anului 15% din cei 6.000 de producători au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea.

„Scăderea pieţei de tâmplărie este de 40-45%, după ce anul trecut piaţa a atins un maxim de un miliard de euro. Reducerea activităţii a condus şi la reduceri de personal de 20%. Ne-am bazat pe programul de reabilitare termică, însă aplicarea lui este deficitară. Cât despre Prima Casă, nu pot spune decât că nu ne vizează în mod direct“, a explicat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).

Preţul la oţel beton scăzut cu 60%

După ce preţul oţelului beton – unul din materialele de bază folosite la construcţia structurilor – a escaladat la nivelul de 800-900 de euro/tonă în iulie-august 2008, în prezent acesta se vinde cu 305-360 de euro/tonă.

„Consumul de oţel beton s-a dublat din 2005 până în 2008 de la 671.000 de tone la 1,35 milioane de tone. Pentru acest an se prognozează o scădere de 60% a consumului, după ce în primul semestru acesta a fost de 364.400 de tone. Totodată, producţia din prima parte a acestui an este la jumătate faţă de 2008“, a sintetizat Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

Potrivit acestuia, producţia de oţel brut prognozată pentru acest an este de 2,3 mil. tone, cel mai scăzut nivel din ultimii 5 ani, după ce anul trecut aceasta a fost de 4,92 mil. tone.

„Prima Casă“ blamată pe linie

Toţi reprezentanţii asociaţiilor şi patronatelor prezente la evenimentul Camex au subliniat faptul că programul guvernamental „Prima Casă“ ar trebui să se concentreze pe locuinţe noi pentru a stimula economia reală.

„Programul Prima Casă înseamnă stimulare zero, nu ne-a venit deloc în sprijin“, a spus Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC). Portivit acesteia, una dintre principalele probleme ale pieţei locuinţelor este dezechilibrul dintre salariul mediu şi preţul pe metru pătrat. Iftime consideră că atâta timp cât veniturile salariale sunt sub preţul construcţiei, proprietăţile vor fi cumpărate numai cu eforturi colaterale.