"Sunt de acord că băncile şi clienţii trebuie să împartă riscul, însă această împărţire trebuie să fie rezonabilă", a spus el, la conferinţa "Relaţia cu consumatorul de servicii financiare", organizată de Oxygen Events, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor.

Pârvu a precizat că, dacă vor fi afectate de această lege, băncile vor tinde să-şi diminueze costurile.

"Acest lucru îi va afecta pe alţi clienţi, adică pe deponenţi. Dacă nu vom mai da atâtea credite, nu vom mai avea atâtea venituri, deci se vor reduce remunerările la depozite şi vor suferi milioane de deponenţi. Va suferi şi bugetul statului, pentru că profiturile vor fi mai mici şi vom plăti mai puţine taxe", a susţinut reprezentantul ARB.

Potrivit acestuia, clienţii care accesează un credit trebuie să fie conştienţi că acest lucru se va transforma în disconfort pe termen lung.

"Cei care iau credite trebuie să fie foarte conştienţi că acest credit are o viaţă lungă. Pe termen scurt va fi un confort, apoi confortul va scădea şi se va transforma în disconfort", a subliniat Pârvu.

Senatorii au adoptat, săptămâna trecută, în unanimitate, proiectul Legii privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casă'' să fie inclus în acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casă'' şi au introdus un altul care se referă la faptul că pentru stingerea creanţei dintr-un contract de credit prin dare în plată, valoarea contractului de credit, la momentul acordării, nu trebuie să depăşească 150.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb al BNR în ziua încheierii contractului, garantat prin ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă.

SURSA: Agerpres