Reprezentanţii Parchetului General au confirmat, pentru MEDIAFAX, că s-au autosesizat şi au deschis dosar penal după ce consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, a publicat joi seară protocolul secret semnat între Parchetul General şi SRI.

Darius Vâlcov este acuzat că a încălcat prevederile articolului 305 din Codul Penal, ce arată: „(1) Neglijenţa care are drept urmare distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unui document ce conţine informaţii secrete de stat, precum şi neglijenţa care a prilejuit altei persoane aflarea unei asemenea informaţii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează faptele prevăzute în art. 303 alin. (1) şi art. 304, dacă au fost săvârşite din culpă”.

Comisia parlamentară de control a activităţii SRI ştia de existenţa celor două protocoale încheiate în decembrie 2016 cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea.

El a făcut vineri, pe pagina sa de Facebook, o serie de precizări referitoare la două protocoale, unul cu caracter secret şi celălalt cu caracter nesecret, semnate de procurorul general Augustin Lazăr şi de directorul SRI, Eduard Helvig.

„De ce s-au semnat cele două protocoale? Prin OUG nr. 6/2016 s-a prevăzut că stabilirea condiţiilor concrete de acces la sistemele tehnice ale Centrului Tehnic de Interceptare al organelor judiciare se realizează prin protocoale de cooperare încheiate de Serviciul Român de Informaţii cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile art. 57 alin. (2) din Codul de procedură penală, organe de cercetare penală speciale. În aplicarea acestei dispoziţii legale, au fost încheiate cele două acte”, a scris Ovidiu Marincea.

El a făcut şi câteva precizări referitoare la conţinutul celor două protocoale.

„Protocolul neclasificat reglementează modalitatea tehnică prin care organele de cercetare penală au acces la infrastructura tehnică a Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, motiv pentru care s-a impus menţinerea în vigoare a acestuia, fapt despre care a fost informată şi Comisia parlamentară de control cu ocazia audierilor domnului director al SRI în cadrul acestui organism. Protocolul clasificat reglementa modalitatea prin care, în exercitarea atribuţiilor ce ne revin în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului şi al infracţiunilor la adresa securităţii naţionale, Serviciul cooperează cu Ministerul Public, fapt ce a impus clasificarea acestuia”, se explică în postare.

 

Purtătorul de cuvânt al SRI a adăugat că protocolul cu caracter secret a fost denunţat pe 28 februarie 2017 şi nu se mai aplică, dar şi-a păstrat caracterul de document clasificat.

Potrivit lui Marincea, SRI poate face, conform legii, cercetare penală specială în cazul infracţiunilor la adresa securităţii naţionale şi infracţiunilor de terorism, din dispoziţia procurorului, prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.

„De ce? În cazul infracţiunilor grave la adresa securităţii naţionale, SRI are expertiza necesară, personalul pregătit şi posibilităţile tehnice de a preveni şi contracara aceste ameninţări. În cadrul SRI există cei mai buni experţi în limbi şi dialecte rare, de exemplu, cei mai buni experţi în contraspionaj, personal pregătit în acest sens care cunoaşte modus operandi al spionilor, are cazuistica şi expertiza relevante şi este în măsură să desfăşoare aceste activităţi”, se mai menţionează în postare.

Ovidiu Marincea susţine că a fost înştiinţată şi Comisia parlamentară de control a activităţii SRI cu privire la menţinerea în vigoare a protocolului neclasificat şi de denunţarea celui clasificat.

Pe site-ul PÎCCJ a fost publicat un protocol privind cooperarea între SRI şi Ministerul Public pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, încheiat la începutul lunii decembrie 2016, document cu caracter nesecret.

Conform documentului, SRI „asigură Ministerului Public, structurilor sale centrale sau teritoriale, precum şi organelor de cercetare penală delegate de procuror, accesul direct, nemijlocit şi independent la sisteme tehnice deţinute şi administrate de acesta, prin Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor, pentru punerea în aplicare a actelor de autorizare emise în temeiul prevederilor Codului de procedură penală sau legii speciale”.

Pe de altă parte, PÎCCJ îşi asumă, printre altele, obligaţia ca „echipamentele utilizate pentru conectarea la Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor se fie dedicate acestui scop, nefiind permisă partajarea lor în alte reţele”.

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a postat pe pagina sa de Facebook un al doilea protocol de colaborare între SRI şi PÎCCJ, referitor „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat tot în decembrie 2016. AGERPRES