”În urmă cu 25 de ani se prăbuşea Zidul Berlinului, care a tăiat atât de mult timp oraşul în două şi a simbolizat divizarea ideologică a Europei şi a întregii lumi. A fost o cădere neaşteptată, însă ea a fost făcută posibilă de angajamentul de lungă durată şi dificil al numeroaselor persoane care au luptat, s-au rugat sau au suferit, unii până la sacrificarea propriei vieţi. Printre ei, Papa Sfânt Ioan Paul al II-lea a avut un rol de prim plan”, a declarat Papa cu ocazia rugăciunii în Piaţa San Pietro din Roma.

Suveranul Pontif s-a rugat 'pentru dezvoltarea mereu a unei culturi a întâlnirii, care poate duce la căderea tuturor zidurilor ce divizează în continuare lumea, şi pentru ca niciodată persoane inocente să nu mai fie persecutate şi uneori ucise pentru convingerile sau religia lor'. 'Avem nevoie de punţi de legătură, nu de ziduri', potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Berlinul a început duminică ceremoniile care marchează împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului, printr-o sărbătoare populară şi printr-un omagiu adus celor care, la 9 noiembrie 1989, au făcut ca dictatura est-germană să se prăbuşească.

În acea zi, după mai multe săptămâni de manifestaţii ample ale est-germanilor care cereau mai multă libertate, regimul comunist a anunţat, suprinzător, că cetăţenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, poliţiştii de frontieră din Berlinul de Est, copleşiţi de valul de oameni, au deschis Zidul.