„Dacă trebuie să fie o ieşire a Greciei din zona euro, experţii Guvernului german se tem de o avalanşă de clienţi către băncile elene pentru a-şi securiza bunurile în euro, consecinţa putând fi un crash bancar", afirmă cotidianul german Bild.

În această eventualitate, "uniunea bancară europeană – traducere: contribuabilii europeni – ar trebui probabil să intervină cu miliarde", afirmă publicaţia.

"Bild a aflat că Guvernul german lucrează la mai multe scenarii în cazul victoriei alianţei de stânga Syriza în Grecia" la alegerile legislative din 25 ianuarie, afirmă cotidianul. Printre ipotezele luate în calcul "dacă procesul reformelor şi economiilor ar urma să fie întrerupt la Atena, este aceea ca restul de zece miliarde de euro să nu mai poată fi plătiţi", scrie cotidianul german.

Discuţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro s-au intensificat după ce săptămânalul german Der Spiegel a afirmat la acest sfârşit de săptămână că Angela Merkel ar fi pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul victoriei stângii radicale Syriza la alegerile legislative din 25 ianuarie şi dacă acest partid pune la îndoială politica de austeritate impusă de Uniunea Europeană.

Berlinul nu a dezminţit aceste informaţii, afirmând că Guvernul nu şi-a schimbat linia faţă de Grecia şi nici în ceea ce priveşte politica europeană.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, afirmă că vrea să termine cu austeritatea impusă de creditorii internaţionali şi vrea să restructureze datoria greacă.

Te-ar putea interesa și: