Pandemia de coronavirus a făcut ravagii pe întreaga planetă. Criza sanitară este imensă, iar milioane de suflete au suferit deja cumplit. Mulți dintre cei infectați și-au pierdut viața deja. Se pare însă că nu vom scăpa prea curând de această problemă

Pandemia va prinde iar putere

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vine cu cea mai cumplită veste. Aceasta spune că pandemia va prinde iar putere, odată cu venirea toamnei și a iernii. Avertismentul, pe cât de sec, pe atât de sincer, vine de la unul dintre cei mai influenți oameni din Europa.

Șefa guvernului de la Berlin spune că va fi o provocare pentru toată lumea să țină în frâu ritmul infectărilor, când vremea ne va obliga să stăm mai mult în spații închise decât afară.

„Ar trebui să ne așteptăm ca situația să devină și mai dificilă în lunile următoare, în comparație cu ce avem acum în vară. Pe timp de vară ne-am bucurat cu toții de libertate și de o protecție relativă grație aerosolilor din spațiile deschise. În lunile care vin va fi o provocare să păstrăm un număr redus al infectărilor când vom fi din nou în spații închise, la muncă, școală, acasă”, a dezvăluit Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

‘Va trebui să trăim cu acest virus încă mult timp (…) Situaţia rămâne gravă. Să o luăm în serios. Am beneficiat toţi de libertate şi de o protecţie relativă împotriva aerosolilor în timpul verii”, când este posibilă ”viaţa în aer liber”, dar situaţia riscă să se schimbe odată ce mai multe activităţi se mută în spaţii închise, unde virusul se poate transmite mai uşor, a remarcat Merkel la o conferinţă de presă.

Guvernul german va ”face totul astfel încât copiii noştri să nu fie perdanţii pandemiei. Şcolile şi grădiniţele trebuie să fie lucrurile cele mai importante”, a indicat ea, promiţând de asemenea că guvernul său va căuta să lase economia să funcţioneze ori să o repornească acolo unde a fost afectată de pandemie, şi de asemenea să păstreze locurile de muncă.

O altă prioritate menţionată de Angela Merkel este spiritul de solidaritate socială, în contextul în care unele categorii sociale au fost afectate de pandemie mai mult decât altele, precum vârstnicii sau familiile cu venituri reduse.

”Nimic nu va mai fi ca înainte de pandemie, ea ne va lovi dur şi în mod existenţial”, a avertizat cancelarul german.

La fel ca alte state europene, Germania se confruntă în prezent cu o intensificare a epidemiei de COVID-19, înregistrând zilnic în jur de 1.500 de noi cazuri de contaminare, creştere atribuită în mare parte vacanţelor. Prin urmare, guvernul de la Berlin şi cele regionale au instituit joi noi restricţii, precum limitarea reuniunilor private sau amenzi pentru nepurtarea măştii.