Pandemia face ravagii în India. Oamenii așteaptă ore întregi pentru oxigen

Reporterul trimis de CNN în India relatează că, în New Delhi, oamenii așteaptă de 25 de ore și nu au primit încă oxigen pentru membrii familiilor lor. Cozile sun interminabile, oamenii devenind furioși și disperați. De cealaltă parte, medicii sunt epuizați.

Pentru a-și păstra locul la coadă, oamenii fac cu schimbul. Chiar dacă ajung în față, nu este nicio garanție că vor putea primi oxigen, având în vedere că aprovizionarea este redusă iar cererea este foarte mare.

Un bărbat în vârstă de 22 de ani a spus că aştepată de cinci ore să primească oxigen pentru bunicii săi bolnavi. El a precizat că dacă nu va primi, are încredere în Dumnezeu.

“Este o situaţie grea pentru oricine se confruntă cu Covid-19. Încerc să fiu calm pentru că aştept de la ora 9.00 şi coada asta nici nu se mişcă”, a spus el.

A început programul Oxygen Express

Guvernul indian spune că încearcă să soluţioneze această problemă. A început un program numit “Oxygen Express”, prin care încearcă să furnizeze oxigen lichid pe căile ferate din India în oraşele care au cel mai mult nevoie de el. New Delhi nu simte încă impactul acestor eforturi.

Tragedie în plină pandemie

Cel puţin 16 pacienţi afectaţi de Covid-19 şi două infirmiere au murit sâmbătă dimineaţă în urma unui incendiu la spitalul unde se aflau, potrivit AFP.

La etajul patru al spitalului din Bhauch, în statul occidental Gujarat, se aflau alţi 50 de pacienţi atunci când incendiul a fost declarat la ora locală 1.00 (7.30 GMT), a declarat pentru AFP Rajendrasinh Chudasama de la Poliţia locală. “Din primele date ale anchetei rezultă că incendiul s-a declanşat ca urmare a unui scurtcircuit la unitatea ATI a spitalului”, a precizat el.

Pe 23 aprilie, un incendiu în suburbiile Mumbaiului a provocat moartea a 13 pacienţi Covid. Câteva zile mai târziu, 22 de persoane au murit în alt incendiu, tot în statul Maharashtra.

Sursă foto: Dreamstime