Cel mai recent raport despre aşa-numita ‘epidemie’ de obezitate din SUA prezintă imaginea cenuşie a prezentului, cu care mulţi s-au obişnuit: 35,7% dintre adulţii americani şi 16,9% dintre copiii şi adolescenţii cu vârsta între 2 şi 19 ani sunt obezi, conform Centrului pentru Control şi Prevenire a Bolilor (CDC).

Pentru prima oară însă, cenuşiul prezentului este ameninţat serios de negurile viitorului, conform unui alt raport, realizat de Trust for America’s Health şi de Fundaţia Robert Wood Johnson. Folosind un model privind evoluţia populaţiei şi alte tendinţe, raportul denumit ‘F as in Fat’ (G de la Gras) atrage atenţia că până în anul 2030 50% dintre adulţii americani vor fi obezi.

Pornind de la datele despre procentul de obezitate pe fiecare stat american, ce au fost publicate în luna august de CDC, raportul ‘F as in Fat’ avertizează cu privire la rate ale obezităţii de cel puţin 44% în fiecare stat şi respectiv peste 60% în 13 state.

Ţinând cont de faptul că obezitatea măreşte riscul de îmbolnăvire, vor fi substanţial mai mulţi americani bolnavi şi implicit cheltuieli mai mari în sistemul medical.

În acest domeniu, raportul prognozează nu mai puţin de 7,9 milioane de noi cazuri de îmbolnăviri de diabet, pe an, în 2030, comparativ cu 1,9 milioane de cazuri în ultimii ani. De asemenea, s-ar putea semnala până la 6,8 milioane de noi cazuri de boli cronice de inimă, comparativ cu 1,3 milioane de noi cazuri pe an.

În acest context, costurile medicale anuale, asociate obezităţii şi bolilor derivate din această condiţie, vor ajunge la 210 de miliarde de dolari, comparativ cu 147 de miliarde cheltuiţi în prezent, din cheltuielile totale de 2,7 mii de miliarde de dolari suportate de sistemul de sănătate american.
Sursa: Agerpres