Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a anunțat că poliția greacă a deschis o anchetă după ce un pachet anonim a fost primit, luni dimineață, de Ambasada Ucrainei la Atena. Informațiile despre demersul forțelor de ordine au fost oferite de Oleg Nikolenko pe Facebook.

„În această dimineață, Ambasada Ucrainei în Grecia a primit un pachet însângerat. Adresa expeditorului este aceeași ca și pe restul plicurilor care fuseseră trimise anterior ambasadelor și consulatelor ucrainene: showroom auto Tesla din orașul german Sindelfingen”, a transmis Oleg Nikolenko.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a precizat, citat de ukrinform.net, că de la finalul lunii noiembrie și până în prezent au fost trimise 33 de astfel de colete la ambasadele ucrainene și consulatele din Europa și SUA.

Amintim că, pe 6 decembrie un colet similar cu cel din Grecia a fost trimis și la Ambasada Ucrainei din București. Ulterior, autoritățile au anunțat că în pachetul respectiv se aflau fragmente de țesuturi organice.

Pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei aveau toate ca expeditor un dealer auto

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a susținut că pachetele suspecte primite de ambasadele Ucrainei aveau toate ca expeditor adresa unui dealer de automobile Tesla din Germania.

„În cursul ultimelor două zile, colete suspecte au sosit la ambasadele din Italia, Polonia, Portugalia, România şi Danemarca, precum şi la consulatul din Gdansk, în Polonia, ridicând numărul lor la 31 în 15 ţări. Toate scrisorile au aceeași adresă de expediție: dealer-ul de automobile Tesla din orașul german Sindelfingen”, a scris Dmitro Kuleba pe Twitter.

El a spus și că trimiterea a fost realizată din oficii poștale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video.

„Trimiterea a fost făcută din oficii poștale care nu erau echipate cu sisteme de supraveghere video”, a completat ministrul de externe din Ucraina.

Ambasada Ucrainei la București a primit un colet suspect

Kuleba a atras atenţia asupra „nivelului de profesionalism” al „criminalilor”, care au luat de asemenea „măsuri pentru a nu lăsa urme ADN pe pachete”, îngreunând astfel ancheta pentru identificarea lor.

La momentul în care s-a primit coletul suspect la instituția diplomatică a Ucrainei din România, echipele Serviciului Român de Informații (SRI) au decis ridicarea acestuia.

„Interventia echipelor SRI s-a finalizat. Plicurile au fost ridicate în vederea expertizării. În acest caz se colaborează cu toate instituţiile abilitate. Echipele SRI s-au deplasat la Ambasada Ucrainei astăzi, în urma unui apel 112, prin care s-a precizat că au fost primite mai multe plicuri suspecte. Pirotehnistii au demarat procedura standard pentru investigarea acestora”, a transmis, la acel moment, SRI.