Casa de servicii de consultanţă financiară şi juridică KPMG şi grupul financiar JPMorgan Chase, alături de alte mari companii americane, se numără printre părţile acuzate într-un proces intentat de un grup de investitori fraudaţi de Bernard Madoff, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Avocatul Joseph Cotchett, reprezentantul juridic al investitorilor, a mai enumerat Bank of New York Mellon, Oppenheimer Acquisition Corp, Massachusetts Mutual Life Insurance, pe fondatoarea fondului Tremont, Sandra Manzke, şi fostul director general al Tremont Robert Schulman drept părţi acuzate în procesul civil derulat într-un tribunal din New York.

Cele cinci companii şi persoanele apropiate grupului Tremont au fost introduse în lista acuzaţilor în baza dovezilor adunate de Cotchett în urma unei investigaţii ample derulate în ultimele luni, care a inclus şi un interviu acordat acestuia în luna iulie, în închisoare, de către Madoff.

Grupul de investitori susţine, prin intermediul avocatului, că „KPMG nu a sesizat nicidoată autorităţile cu privire la conduita frauduloasă” a firmei britanice a lui Madoff, Madoff Securities International, auditată de compania de consultanţă.

„Principalii jucători necesari pentru realizarea fraudei”

În plus, KPMG nu a reuşit să observe „steguleţele roşii” apărute la auditarea fondurilor conexe care „hrăneau” schema Ponzi derulată de Madoff, inclusiv Tremont, potrivit acuzaţiilor intentate de investitorii fraudaţi.

Totodată, JPMorgan Chase şi Bank of New York Mellon, instituţii financiare emblematice pentru Wall Street, alături de KPMG LLP, KPMG UK şi KPMG International, „au fost principalii jucători necesari pentru realizarea fraudei”, susţine Cotchett.

„JPMorgan Chase l-a ajutat pe Madoff să spele bani între New York şi Londra – aproape şase miliarde de dolari, bani ai investitorilor”, se arată în plângere, potrivit avocatului.

Bernard Madoff, fost preşedinte al Nasdaq şi unul dintre cei mai respectaţi consilieri de investiţii de pe Wall Street, a fost arestat în decembrie 2008 pentru orchestrarea celei mai ample fraude din istorie, un joc piramidal prin care a păgubit mii de investitori cu sume în valoare totală de 65 de miliarde de doalri. Madoff a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa la penitenciarul Butner din Carolina de Nord, după ce a pledat „vinovat” în luna martie.

SURSA: Mediafax