“Fără criză nu există valoare. Criza este cea mai binecuvântată situație care poate apărea pentru țări și persoane, pentru că ea atrage după sine progrese.”

Este opinia lui Albert Einstein pe care partenerii societății civile de avocați Firon Bar-Nir o împărtășesc având convingerea că în perioadă de criză se triază valorile, inclusiv în domeniul serviciilor juridice

Firon Bar-Nir este o societate civilă profesională de avocați înființată în România de M. Firon & Co (fondată în 1948) și Bar-Nir&Co. Advocates (fondată în 1983), două societăți de avocatură israeliene cu o vastă experiență la nivel internațional și care, începând din 2010, a cooptat în mod constant parteneri români, extinzânduși astfel portofoliul pe piața relevantă românească.

 

Într-o piață românească ce suferă în continuare consecințele crizei economice, Firon Bar-Nir a pășit în noul an având în portofoliu trei remarcabile reușite ale dificilului an 2013: încheierea unui contract cadru pentru servicii juridice pe o durată de 4 ani cu Primăria Municipiului București și a unui contract similar cu Primăria Sectorului 1 precum și reprezentarea grupului israelian Neocity în cea mai mare tranzacție imobiliară a anului 2013 din România – vânzarea către Fondul sud-african de investiții NEPI a City Park Mall din Constanța.

 

Vânzarea centrului comercial City Park Mall chiar înaintea sărbătorilor de iarnă reprezintă o încununare a eforturilor susținute ale echipei formate din avocații Ron Bar-Nir, Itzhak Narkiss, Alina Moldovan și Ana Lavan, de-a lungul a mai bine de șase luni.

Alina Moldovan, partener coordonator al societății de avocați și leader al echipei care a asistat grupul Neocity în cadrul acestei vânzări mărturisește că resimte totuși nostalgia “despărțirii” de un proiect drag și vechi pe care l-a urmărit îndeaproape încă de la momentul achiziției terenului.

“Exista o satisfacție specială pe care o trăiești, ca avocat, atunci când vezi cum se naște și se dezvoltă, sub pixul tău, un întreg proiect, de la semnarea actului de achiziție a terenului, trecând apoi prin solicitantul proces de finanțare, construcție și până la încheierea contractelor de închiriere și a celor de servicii care fac dintr-un Mall un organism viu, funcțional și producător de profit. Încrederea cu care Neocity ne-a investit de-a lungul a 10 ani de colaborare în legătură cu proiectul City Park Mall din Constanța ne onorează cu atât mai mult cu cât am trecut împreună prin perioadă de criză economică ce a afectat și această ramură de bussines. Credem că succesul acestui centru comercial în cei mai dificili ani, în care proiecte similare au devenit insolvente, concretizat prin vânzarea catalogată ca fiind cea mai mare tranzacție imobiliară a anului 2013, se datorează și excelentei cooperări între echipa comercială și cea juridică, avocații Firon Bar-Nir fiind recunoscuți ca punând pe primul plan buna înțelegere a afacerii clienților săi și transpunerea elementelor comerciale în termeni juridici flexibili, practici și eficienti”.

Chiar dacă pe piața avocaturii din România, litigiile par a fi din ce în ce mai profitabile iar domeniul imobiliar, odinioară privilegiat, a rămas “codașul” în aria de activitate a societăților de avocați, Firon Bar Nir se mândrește cu rezultate deosebite și o cifră de afaceri substanțială izvorând preponderent din tranzacții imobiliare derulate inclusiv în procedurile de restructurare și insolvență pe care le gestionează IS-ROM SPRL – societatea de insolvență condusă de Cătălin Cotorogea și Alina Moldovan, ambii parteneri ai Firon Bar-Nir și practicieni în insolvență.

“Prima jumătate a anului 2013 nu s-a remarcat prin rezultate deosebite față de anii trecuți” spune Cătălin Cotorogea, partener în Firon Bar-Nir, “însă a doua jumătate a adus un val de tranzacții și clienți noi”.

Pentru a face față acestor solicitări și a satisface nevoile clientelei cu promptitudinea și pragmatismul cu care fiecare cerere este soluționată de către avocații Firon Bar-Nir, în anii 2012-2013 au fost cooptați noi colaboratori în cadrul echipelor de litigii și de consultanță specializată în domeniul comercial și societar.

Societatea a promovat 2 noi parteneri în anul 2012: Oana Lucuțar, avocat coordonator al departamentului de Litigii și Arbitraj și Mihaela Crăciunescu, avocat coordonator al practicii societății în domeniul bancar și al jocurilor de noroc, acesta din urmă fiind un alt domeniu important căruia echipa de profesioniști ai societății, condusă de Mihaela Crăciunescu, i-a dedicat întreaga energie în anul care a trecut.

În anul 2013, alături de Cătălin Cotorogea, coordonator al practicii societății în domeniul insolvenței, Ioana Mardare, coordonatorul departamentelor de Dreptul Muncii, Comercial și Societar a dobândit, la rândul sau, poziția de partener al Firon Bar-Nir.

Pe lângă reușita înregistrată prin încheierea “tranzacției imobiliare a anului” Oana Lucuțar vorbește despre o altă realizare a societății de avocați și anume, onoarea de a avea în portofoliu clienți precum Primăria Municipiului București și Primăria Sectorului 1 pentru care echipa de litigii a Firon Bar-Nir instrumentează în prezent un număr semnificativ de dosare aflate pe rolul instanțelor. “Succesul și reușita echipei de litigii care în doar patru luni a avut câștig de cauză în mai multe dosare importante au în spate nenumărate ore de cercetare și documentare; suntem conștienți că nu este suficient faptul că am fost desemnați câștigători ai acestor licitații, ci că trebuie să depunem eforturi considerabile pentru a aduce rezultatele pe care aceste instituții le așteaptă de la noi”, afirmă Oana Lucuțar.