OUG 114 se modifică, iar o parte din solicitările băncilor în acest sens au fost preluate în proiectul de orodnanță publicat deja pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Taxa pe active scade de la 1,2% la doar 0,4%, ceea ce înseamnă că băncile nu vor mai sta obligatoriu pe pierdere. În plus, aplicarea taxei nu va mai depinde de indicele ROBOR, cum era prevăzut în forma inițială a OUG, care spunea că dacă ROBOR sare de 2% , băncile vor plăti respectiva taxă.

Citește și Alertă la ANAF! Mii de români sunt vizați. Se schimbă regulile de la 1 iunie

Băncile mici, cu o cotă de piață de sub 1%, vor plăti doar 0,2% din active. În plus, băncile aflate pe pierdere nu vor plăti impozit, deși în forma inițială a OUG exista o astfel de prevedere.

Sunt avantaje și băncile care își cresc cota de creditare sau , cum spusese anterior ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, care “vor fi mai harnice”. În fiecare an va fi stabilit un anumit nivel de creștere a creditului de la care în sus taxa pe active scade la jumătate. Pentru 2019 ținta ete de 8%, similară cu majorarea volumului de credite în 2018.

De asemenea, dacă băncile reduc marja de dobânda, adică diferența dintre dobânda la credite și cele la depozite, băncile pot beneficia de încă o reducere. Practic, băncile care cresc nivelul de creditare peste ținta prevăzută și, în același timp, reduc și marja de dobândă într-un anumit procent, nu vor mai plăti impozit.