43-2683-cinci.jpgSaint-Gobain Isover, companie a grupului francez Saint-Gobain, pentru că a inaugurat la Ploieşti o nouă linie de producţie a vatei minerale de sticlă, în urma unei investiţii care se ridică la aproximativ 35 de milioane de euro. Conform estimărilor companiei, Saint-Gobain Isover deţine o cotă de piaţă de 48% pe segmentul vatei de sticlă şi de 55% pe cel al vatei bazaltice. Compania a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, o cifră de afaceri de şase milioane de euro, în timp ce în 2006 aceasta a fost de circa 18 milioane.

43-2685-patru.jpgFabrica de Rulmenţi din Bârlad, pentru că a inaugurat prima centrală de cogenerare a energiei electrice din judeţul Vaslui, cu o investiţie de peste 16 milioane de euro. Centrala funcţionează cu gaze naturale şi produce energie electrică şi termică, asigurând astfel independenţa energetică a fabricii. Centrala este conectată şi la sistemul energetic naţional (SEN), astfel încât surplusul de energie produs poate fi livrat către SEN, contra cost. Fabrica de Rulmenţi a fost achiziţionată în martie 2000 de către compania turcă Kombassan Holding AS, care a cumpărat 64,34% din acţiuni pentru 34,1 milioane de dolari.

43-2686-trei.jpgCanah International, companie locală, pentru că a deschis prima fabrică de ulei de cânepă din România, la Salonta, după investiţii de 1,7 milioane de euro. Capacitatea de prelucrare a unităţii este de 250.000 de litri. Fabrica a fost construită cu finanţare SAPARD şi va prelucra seminţe de cânepă pentru a obţine ulei, suplimente nutritive şi făină proteică.

43-2684-doi.jpgPayPal, unul dintre cei mai mari procesatori de plăţi electronice din lume, pentru că şi-a extins operaţiunile şi în ţara noastră. România a fost inclusă pe lista statelor în care operează PayPal împreună cu alte 87 de ţări. PayPal le permite utilizatorilor care au o adresă de e-mail să facă plăţi sau să încaseze bani folosind un cont bancar sau un card. Compania are peste 143 de milioane de conturi active. În primul trimestru, volumul de plăţi procesate a depăşit 11 miliarde de dolari.

43-2687-unui.jpgAcademia Oracle, pentru că a organizat concursul internaţional Data Modelling la care elevii români au obţinut rezultate foarte bune. Din cele peste 80 de echipe participante, liceenii din ţara noastră au ocupat primele cinci locuri. Astfel, Colegiul „Tudor Vianu“ din Bucureşti a obţinut primele două premii, podiumul fiind completat de Colegiul „Roman Vodă“ din Roman. Între primele cinci clasate figurează şi colegiile „Gheorghe Şincai“ şi „Mihai Viteazul“ din Capitală.