''Din noiembrie 2016, aproape 40 de ţări au raportat noi cazuri de infecţie cu virusul extrem de patogen al gripei aviare, la păsări sălbatice sau la fermele avicole. Extinderea rapidă a distribuţiei geografice a acestor epidemii şi diversele tipuri de virus au pus OMS în stare de alertă ridicată'', a afirmat Margaret Chan, medic în cadrul OMS.

În China, a existat din decembrie o creştere semnificativă şi rapidă a cazurilor de persoane infectate cu virusul H7N9 şi OMS nu poate exclude o extindere limitată a cazurilor, deşi până acum nu s-a detectat o extindere susţinută, a adăugat Margaret Chan.

În ultimele săptămâni, virusul gripei aviare a fost detectat în 20 de state din Europa, obligându-i pe fermieri să sacrifice păsările sau să le ţină închise. Epidemiile din Asia au determinat sacrificări în masă în fermele de păsări din Coreea de Sud, China şi Japonia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.