UPDATE: Autoritățile chineze au ordonat construirea de urgenţă în oraşul Wuhan, cel mai afectat de epidemia cu noul tip de coronavirus, a unui spital special unde să fie tratați exclusiv pacienții afectaţi de acest virus.

Potrivit Reuters, decizia a fost luată în cea de-a doua zia reuniunii de urgență a organizației, după ce ieri aceasta nu a reuşit să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan trebuie declarat sau nu urgență sanitară.

Autoritățile chineze sunt în alertă şi au impus ca toată lumea să poarte măşti de protecţie în locurile publice. Cinci oraşe din provincia Hubei sunt închise complet, iar în capitala Beijing au fost anulate petrecerile de stradă de Noul an chinezesc. Spitalele au fost luate cu asalt de locuitori, iar rafturile magazinelor sunt goale.

Scene dramatice şi pe aeroportul din Shanghai, unde o persoană suspectă că ar fi infectată cu coronavirus a fost transportată într-o capsulă specială.

Au fost confirmate deja cazuri în Singapore, Taiwan, Singapore, Japonia, Thailanda, Vietnam, Coreea de Sud și în SUA. De asemenea, există suspiciune de îmbolnăvire și în Arabia Saudită, Mexic, Columbia, dar şi în Europa. În Statele Unite, 16 persoane se află sub supraveghere medicală strictă după ce au intrat în contact cu bărbatul de 30 de ani, primul caz de îmbolnăvire confirmat pe continentul nord-american.

Patru pacienți suspecți de infecție cu coronavirusul ucigaș din China sunt tratați în Scoția. Pacienții, sosiți din orașul Wuhan, prezintă probleme respiratorii și au fost internați în unități medicale din Edinburgh și Glasgow. Un caz suspect a fost raportat și în Irlanda de Nord, la Belfast, și încă unul în sudul Italiei, la Bari.

Potrivit autorităţilor chineze, noul tip de coronavirus poate suferi oricând mutaţii prin care să se poată transmite mai uşor de la om la om. „Experţii sunt de părere că principalele cazuri au legătură cu Wuhan. Au fost cazuri de infecţie de la om la om şi către personalul medical. S-a răspândit de la comunitate la comunitate în anumite zone. Principala metodă de transmitere este prin sistemul respirator”, a spus Li Bin, comisarul pentru sănătate din China.