În debutul şedinţei de Guvern de miercuri, 14 octombrie, premierul Ludovic Orban a cerut miniştrilor cu atribuţii în domeniu să se asigure că transportul de persoane se desfăşoară în condiţii corespunzătoare.

Şeful Guvernului a cerut să fie date amenzi drastice sau chiar să se retragă licenţa în cazul în care operatorii nu respectă normele de protejare a sănătăţii publice în ceea ce priveşte transportul elevilor: “Nu putem accepta ca firme (…) să încalce cu neruşinare nişte norme elementare. (…) Fără milă şi controale la maxim.”

“Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi în nişte mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile

„O atenţie specială transportului elevilor. Trebuie să daţi amenzi drastice acolo unde constataţi încălcarea regulilor care sunt stabilite prin hotărâre de Guvern şi prin norme comune, pentru că nu putem accepta ca firme care trebuie să aibă responsabilitatea protejării sănătăţii copiilor care sunt transportaţi să încalce cu neruşinare nişte norme elementare care trebuie puse în practică. Aici, domnule ministru Vela, fără milă şi controale la maxim.

Ştim, în general, cunoaştem firmele care asigură transportul. Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii, să-i îngrămădeşti în nişte mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile şi şoferul să nu zică nimic, şoferul să permită nerespectarea regulilor. Astea sunt nişte condiţii elementare care trebuie asigurate. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la Consiliul Judeţean, dar pe tot ce ţine de Ministerul Transporturilor – şi acolo trebuie să luaţi legătura cu preşedinţii de Consilii Judeţene, după ce or să-şi intre în mandat, să retragă licenţe acolo unde sunt încălcate condiţiile care sunt stabilite atât prin licenţă, cât mai ales prin normele de protejare a sănătăţii publice”, a declarat Orban, potrivit Agerpres.

„Transportul urban în interiorul oraşelor mari este asigurat în nişte condiţii mai bune”

Şeful Guvernului a arătat că în ceea ce priveşte transportul urban, în interiorul marilor oraşe, gradul de conformare a oamenilor este „relativ ridicat”, dar că există probleme în legătură cu transportul intrajudeţean şi interjudeţean, mai ales în situaţiile în care angajaţii sunt duşi pe platformele industriale.

„Transportul urban în interiorul oraşelor mari, pe baza evaluărilor pe care le-am făcut, este asigurat în nişte condiţii mai bune, adică gradul de conformare este mai mare, la metrou chiar trebuie urmărit permanent, dar, în general, gradul de conformare a oamenilor este relativ ridicat. Avem probleme la transportul intrajudeţean, interjudeţean, la transportul la muncă şi acasă, mai ales pe platformele industriale unde sunt companii care, normal, ca să îşi maximizeze profitul, transportă peste număr şi nu se implică în asigurarea respectării normelor de protejare a sănătăţii.

Şi acolo am avut cazuri care au fost generate nu de activitatea la locul de muncă, pentru că în 90% din situaţii la locurile de muncă sunt respectate cu stricteţe regulile, e clar că infectarea s-a produs pe parcursul transportului”, a mai spus Ludovic Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin