Anticipând cursul natural al evenimentelor, cei care mai locuiesc aproape de zona de excludere de la Cernobîl se gândesc la modalităţile prin care să arunce în aer casele şi să îngroape toate rămăşiţele acestora. Pe timp de iarnă, casele, care rămân pustii, nu sunt încălzite, iar frigul şi căldura au un efect distructiv asupra clădirilor goale.

"Din această cauză, am interzis accesul în clădiri. Cele mai multe dintre acestea vor fi, în cele din urmă, demolate şi îngropate" – susţine prim-vicepreşedintele Agenţiei ucrainene de stat pentru gestionarea zonei de excludere de la Cernobîl, Dmitri Bobrov.
Oficialul susţine că ideea mai veche de a transforma oraşul Pripiat într-un muzeu este foarte dificil de pus în practică, mai ales că nivelul de radiaţii din interiorul clădirilor este uneori mai mare decât cel din stradă. Prin urmare, oraşul-fantomă Pripiat va rămâne pentru încă aproape zece ani un muzeu în starea în care se află şi astăzi. În tot acest timp, se estimează că toate clădirile vor începe să se prăbuşească.

Sursa: Rador