Cei doi operatori nu ştiu încă exact în ce termeni vor reînnoi licențele, mai ales că  Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) şi ANCOM au stabilit taxa de prelungire la 6,4 milioane de euro pe an. Până acum, fiecare din cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licențele de 15 ani. Deocamdată, Cosmote a scăpat de aceste reglementări, întrucât licența acestui operator este valabilă până pe 5 aprilie 2014.
ANCOM mai dorește ca Orange şi Vodafone să elibereze o parte din spectrul radio pe care îl folosesc într-un termen pe care operatorii îl consideră foarte scurt, de un an de zile, la un cost care ar putea depăşi 100 de milioane de euro în condiţiile în care Orange şi Vodafone ar trebui să instaleze şi mai multe antene în aglomerările urbane pentru a menţine la acelaşi nivel calitatea serviciilor.

ANCOM a venit cu această măsură în urma unui studiu privind impactul utilizării benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de generaţia a treia folosind sistemele UMTS asupra concurenţei pe piaţa de comunicaţii mobile. Studiul a arătat că RCS&RDS se află în dezavantaj concurenţial faţă de operatorii care deţin spectru în banda de 900 MHz.
Mâine, ANCOM va emite o decizie privitoare la extinderea licentelor Orange și Vodafone, dar și în legătură cu modalitatea prin care intenționează să scoată la vânzare licențele pentru spectrul radio din benzile de frecvență pe care cei doi operatori trebuie să le elibereze într-un termen de 12 luni.