Varza murată este un aliment foarte apreciat de români, mai ales în sezonul rece. Însă de multe ori se întâmplă ca în butoi, aceasta să facă floare.

Secretul pentru a evita acest lucru este un ingredient ieftin și utilizat de foarte multe gospodine.

Aspirina face ca varza murată să nu mai fermenteze

Mai exact, este vorba de aspirină. Pastilele trebuie mărunțite foarte bine, după care se pun în recipientul cu varza murată. Amestecul dintre medicamente și apă sărată este ideal împotriva fermentației Astfel, leguma se va păstra intactă chiar și până la Paște.

De asemenea, combinația face ca murăturile respective să nu mai prindă floare. Un alt ingredient care ajută în această privință este hreanul care se adaugă deasupra verzelor. Un factor foarte important este și umiditatea.

La ce temperatură se ține varza murată

Potrivit specialiștilor, pentru a se acri, varza trebuie păstrată la o temperatură de 25 de grade Celsius timp de aproximativ 7 zile. După această perioadă, este bună pentru sarmale.

La fiecare grad sub cele 25 se adaugă 4 zile la timpul nominal de murare. Astfel, la o temperatură de 20 de grade sunt necesare 17 zile pentru ca varza să se mureze perfect.

Experții mai spun că temperatura optimă de murare este de 18 grade. Acest lucru înseamnă că varza va fi numai bună de consumat abia după ce a stat 21 de zile în butoi. Iar la o temperatură de 5 grade Celsius, ar trebui lăsată timp de trei luni.

Aspirina se mai folosește și în must

Varza murată nu este singurul aliment în care bunicii noștri adăugau aspirină. Aceștia mai foloseau acest medicament și în must, pentru a nu fermenta.

Pregătirea mustului este una dintre principalele preocupări ale oamenilor care au struguri. Când vine vorba de pregătirea mustului, majoritatea oamenilor se tem de un singurul lucru: fermentarea.

Din fericire, există anumite ingrediente care ajută mustul să aibă un gust bun tot anul. Unii gospodari pun o pastilă de aspirină în must, apoi fierb mustul cinci minute.

O altă variantă la fel de eficientă este folosirea hreanului. Hreanul se dă pe răzătoare, apoi se amestecă în must. În acest fel, se încetinește procesul de fermentare. Mai multe puteți citi aici.