”Reacţia cancelarului lasă să se bănuiască faptul că ea era la curent, cel puţin pe fond, cu supravegherea”, a afirmat Sigmar Gabriel într-un articol care va apărea în ediţia de marţi a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung /FAZ/.

Liderul principalei formaţiuni politice de opoziţie îi cere acum Angelei Merkel să spună ”dacă ea era la curent şi dacă a tolerat aceasta”.

Cu trei luni până la alegerile legislative din Germania, dezvăluirile revistei Der Spiegel potrivit cărora Agenţia Naţională de Securitate a SUA /NSA/ a spionat sedii ale Uniunii Europene, se dovedesc stânjenitoare din punct de vedere politic pentru dna Merkel, care vizează un al treilea mandat de cancelar. În cadrul UE, Germania ar fi o ţintă privilegiată, potrivit revistei germane.

Luni, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a estimat că SUA trebuie ”să restabilească încrederea” cu aliaţii lor europeni, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Berlinul i-a adus la cunoştinţă Casei Albe ”uimirea” sa în legătură cu acest caz.
Sigmar Gabriel a cerut, de asemenea, ca Germania să examineze posibilitatea unei proceduri pe lângă Comisia Europeană în legătură cu încălcarea tratatelor europene de către Marea Britanie, arătată şi ea cu degetul în acest vast scandal.
Sursa: Agerpres