"Sunt proiecte de ordine ale Ministerului Transporturilor, dar condiţiile impuse sunt total depăşite. Eu nu am ce să fac pe o navă cu un ciocan, o rachetă de semnalizare, o bucată din lemn sau cu făclii roşii. Sunt ordine aflate în dezbatere publică în numele siguranţei persoanelor transportate de agenţii turistici, dar de fapt sunt ordine pentru siguranţa şpăgii", a declarat, în timpul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Asociaţiei Litoral-Delta Dunării (ALDD), Dragoş Cătălinoiu. 

În plus, potrivit sursei, intenţia autorităţilor de a impune proprietarilor de ambarcaţiuni care transportă turiştii în Delta Dunării obligaţia de a avea la bord emiţătoare portabile este ilegală. 

"Dacă nu se vor retrage propunerile de acte normative aflate în dezbatere publică, vom ajunge la acea revoltă a oamenilor din Deltă pe Dunăre şi vom bloca fluviul. În ultimii 10 ani, permisele de conducere a ambarcaţiunilor s-au schimbat de cel puţin două ori", a afirmat preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă. 

Totodată, preşedintele Federaţiei Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Dan Verbina, şi preşedintele Asociaţiei Autorităţilor Locale din Delta Dunării, Valentin Sidorencu, au atras atenţia asupra faptului că ordinele supuse dezbaterii au impact social şi că, în realizarea acestora, autorităţile naţionale aveau obligaţia de a se consulta cel puţin cu cei 90 de producători de ambarcaţiuni din România. 

Cele trei proiecte de acte normative care au atras nemulţumirea operatorilor turistici şi reprezentanţilor autorităţilor locale din Deltă sunt modificarea anexei la ordinul ministrului Transporturilor nr 982/2011 privind aprobarea listei cuprinzând punctele şi locurile de operare şi limitarea acestora, ordinul ministrului Transporturilor referitor la regulamentul privind cerinţele minime de pregătire, precum şi la condiţiile de obţinere a certificatului internaţional de conducător de ambarcaţiuni, respectiv proiectul de hotărâre de Guvern privind ambarcaţiunile de agrement şi motovehiculele nautice. 

"Cred că de fapt bugetul unor structuri aflate la Galaţi sau Constanţa se face pe spatele celor din Delta Dunării", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu. 

În timpul conferinţei de presă, operatorii turistici au prezentat instrumentele pe care sunt obligaţi să le poarte pe vase atunci când transportă turişti cu ambarcaţiuni a căror capacitate este de până la 12 locuri, a punctat Agerpres.